În mai 2016, Codul de procedură penală a fost modificat, prin ordonanță de urgență, astfel încât să se dea procurorilor posibilitatea de a cere informații de la bănci despre datele financiare ale unei persoane, fără să mai fie nevoie de aprobarea judecătorului de drepturi și libertăți.
Despre subiectul acesta vă povesteam și noi, la momentul respectiv, în acest material, unde expuneam și motivul pentru care s-a eliminat condiția aprobării de către judecător. Mai exact, ministrul justiției explica faptul că procedeul nu e aduce atingere vieții private a unei persoane (nu este intruziv): "Simpla informare în sensul că o persoană are sau nu cont într-o unitate bancară diferă de supravegherea mișcării conturilor", susținea ministrul.
În contextul unor ample modificări la Codul de procedură penală, cât și la Codul penal, parlamentarii dintr-o comisie specială comună a celor două Camere propun o modificare care ar readuce lucrurile în situația de până în mai 2016, când se cerea judecătorului aprobare pentru astfel de solicitări ale procurorului.
Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Codului de procedură penală urmează să fie dezbătut în Camerele parlamentare și supus votului, iar dacă va fi adoptat în această formă, va avea nevoie și de promulgarea de către șeful statului pentru a se aplica, însă nu mai înainte ca proiectul să se publice în Monitorul Oficial.
"Procurorul poate solicita, cu încuviințarea prealabilă a judecătorului de drepturi și libertăți, unei instituții de credit sau oricărei alte instituții care deține date privind situația financiară a unei persoane comunicarea datelor privind existența și conținutul conturilor și a altor situații financiare în cazul în care există indicii temeinice cu privire la săvârșirea unei infracțiuni și există temeiuri pentru a se crede că datele solicitate constituie probe", este modificarea propusă în proiect.
Așadar, procurorul nu va mai putea să ceară informații de la bănci fără să întrebe, mai întâi, judecătorul și fără să obțină aprobarea sa.
Apoi, în proiect mai scrie că solicitarea procurorului ar trebui să cuprindă: datele de identificare ale celor pentru care se solicită datele financiare și indicarea infracțiunilor pentru care există indicii temeinice că ar fi fost comise de fiecare persoană în parte.
Atenție! Proiectul de lege privind modificarea Codului de procedură penală NU se aplică momentan. Pentru a putea intra în vigoare, acesta trebuie să fie adoptat în Parlament, promulgat prin decret de șeful statului și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (1)