Creșterea economică pe 2016, revizuită în sus
Institutul Naţional de Statistică (INS) a revizuit în sus creşterea economică pentru anul 2016, la 4,8%, cu 0,1% peste varianta provizorie.
Produsul intern brut estimat pentru anul 2016, pe date semi-definitive, a fost de peste 762,34 miliarde lei preţuri curente, potrivit unui comunicat de presă al INS, informează Agerpres.ro.
''În anul 2016, modificări mai importante ale contribuţiei la creşterea PIB, între cele două estimări, au înregistrat industria, de la +0,4% la +1,3%, ca urmare a modificării volumului de activitate cu +3,5 puncte procentuale (de la 101,8% la 105,3%), construcţiile, de la +0,1% la +0,7%, ca urmare a modificării volumului de activitate cu +10,9 puncte procentuale (de la 101,8% la 112,7%) şi activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice, activităţile de servicii administrative şi activităţile de servicii suport, de la +0,5% la +0,1%, ca urmare a modificării volumului de activitate cu -7,0 puncte procentuale (de la 107,9% la 100,9%)'', informează INS.
Consumul de date în roaming, mai ieftin
Volumul de date ce pot fi consumate în roaming (Uniunea Europeană - UE şi Spaţiul Economic European - SEE) fără taxe suplimentare va creşte cu 22%, începând cu data de 1 ianuarie 2018.
Creșterea menționată este consecința scăderii tarifului reglementat la nivel de gros, precizează Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), într-un comunicat de presă, informează Agerpres.ro.
Începând cu data de 15 iunie 2017, datele (internetul mobil - MB/ GB) consumate în roaming în UE/SEE se tarifează, în principiu, la fel ca în România. Totuşi, în cazul celor mai multe dintre planurile tarifare, furnizorii pot stabili un volum de date care pot fi consumate în roaming în UE/SEE fără costuri suplimentare într-o perioadă de facturare (volum de consum rezonabil).
Începând cu 1 ianuarie 2018, volumul de consum rezonabil va creşte cu aproximativ 22% faţă de cel aplicat în perioada 15 iunie - 31 decembrie 2017.
După depăşirea volumului de consum rezonabil, furnizorii pot să aplice o suprataxă, chiar şi în cazul în care traficul inclus nu a fost complet epuizat.
35.000 de angajaţii din IT pot pierde trei milioane de euro lunar
35.000 de angajaţii din IT pot pierde trei milioane de euro lunar, după schimbarea taxării muncii de la 1 ianuarie 2018. Înseamnă în medie 85 de euro, ceea ce nu e puţin. Zeci de mii de IT-işti se pregătesc de salarii scăzute, închideri de firme şi plecarea la joburi în afara ţării. Calculele aparţin patronatului din industriei IT, care mai avertizează că schimbările legislaţiei fiscale vor frâna dezvoltarea sectorului, unul dintre cele mai dinamice din economie.
Reprezentanţii industriei spun că nu au mai primit de la Guvern ordonanţa promisă după modificările fiscale, prin care salariile nete să fie păstrate la nivelul actual.
Acum finanţele au venit cu o altă promisiune, dar deocamdată e privită cu rezerve.
Trecerea în sarcina angajatului a unor contribuţii sociale de 35% şi apariţia unui impozit pe venit de 10%, de care sectorul era scutit până acum, va duce la o reducere a venitului net. Modificările legislative vor duce la scăderea salariilor în acest domeniu cu 6,5%, spun patronatele. Reprezentanţii partidului aflat la putere promiteau altceva.
Mihai Tudose, premierul României: „Pentru această categorie vom da o ordonanţă care să echilibreze lucrurile, astfel încât niciun salariat din IT să nu-i scadă veniturile. În curs de rezolvare...săptămâna viitoare!”
Comentarii articol (0)