Potrivit ANCOM, începând cu 1 ianuarie 2020, volumul de consum rezonabil a crescut cu aproximativ 22% faţă de cel aplicat anul trecut. Cu toate acestea, după depășirea acestei limite, furnizorii pot să aplice o suprataxă, chiar și în cazul în care traficul inclus nu a fost complet epuizat. De la 1 ianuarie 2020 suprataxa nu poate depăși 3,5 Euro/GB (0,35 eurocenţi/MB), fără TVA.
Prin urmare, limita de consum rezonabil (fără taxare suplimentară) se calculează astfel:
- pentru cei cu planuri tarifare (cartele preplătite, abonamente, extraopțiuni) care includ trafic de date nelimitat, dar și pentru cazurile în care tariful calculat per GB este sub 3,5 Euro, fără TVA, limita de consum se calculează împărțind prețul cu amănuntul pentru servicii mobile într-o perioadă de facturare (fără TVA) la 3,5 euro, înmulțit cu doi;
- pentru cei care au cartele preplătite fără resurse de date incluse (cu plata pe unitatea de consum, per MB/GB), limita de consum se stabilește prin împărțirea creditul rămas disponibil pe cartelă la intrarea în roaming la 3,5 euro.
Odată cu creșterea volumului de date ce pot fi folosite în roaming, au scăzut și suprataxele aplicate pentru depășirea limitei de consum, astfel:
- suprataxa pentru date a scăzut cu aproximativ 22%, de la 4,5 la 3,5 Euro/GB, fără TVA;
- suprataxa pentru apelurile primite a scăzut cu aproximativ 7%, de la 0,85 la 0,79 eurocenţi/minut, fără TVA.
Pentru a ușura estimarea volumului de date pe care utilizatorii le pot consuma în roaming în UE/SEE (Uniunea Europeană plus Norvegia, Islanda şi Liechtenstein) fără suprataxă, ANCOM a dezvoltat o aplicație care a fost actualizată cu tariful de 3,5 Euro/GB, valabil începând cu data de 1 ianuarie 2020.
Aplicația se numește Roam like at home și se aplică numai pentru călătorii ocazionale în afara țării de unde a fost achiziționat serviciul de comunicații și în limitele unei utilizări rezonabile a serviciului. După ce te avertizează despre depășirea limitelor utilizării rezonabile, furnizorul are posibilitatea să îți perceapă, în plus față de tarifele naționale, anumite suprataxe pentru prestarea ulterioară a serviciul de roaming în UE/SEE.
Important! Roam like at home nu este destinat utilizării în regim permanent a roaming-ului în UE/SEE, adică a utilizării unor cartele SIM din România pe teritoriul altui stat din UE/SEE, cu caracter permanent sau pentru perioade mari de timp.
Mai multe informații despre funcționarea aplicației sunt disponibile pe site-ul ANCOM.
Cei care au o nemulțumire în legătură cu serviciul de Roam like at home trebuie să se adreseze mai întâi furnizorului de la care au achiziționat planul tarifar. Dacă furnizorul nu a rezolvat aspectul sesizat, cei în cauză se pot adresa ANCOM. Pașii pe care trebuie să îi urmați sunt disponibili aici.
Gratuitatea serviciului roaming a fost introdusă începând cu data de 15 iunie 2017. Astfel, cei care călătoresc în UE/SEE sunt tarifați pentru serviciul de roaming ca și cum ar fi un consum efectuat în România, în afara propriei rețele, în măsura în care nu sunt depășite limitele unei utilizări rezonabile.
Comentarii articol (2)