După 2013, 2019 an de boom pentru autostrăzi
După ce 2013 a fost un an de vârf al deschiderilor de autostrăzi - 140 de kilometri după socoteala directorului general al Companiei de Autostrăzi (CNAIR), Ștefan Ioniță, românii vor mai beneficia de inaugurări substanțiale în 2019.
Anunțul a fost făcut joi de către șeful CNAIR, Ștefan Ioniță, într-o conferință de presă în care acesta a prezentat situația unor proiecte în domeniu.
Prezentăm pe scurt câteva declarații ale sale:
- Inaugurări de autostrăzi. Acestea presupun pregătirea anterioară a unor proiecte. ”NU promovezi, nu ai ce recepționa”, spune el. Nu e cazul acum căci sunt pregătite proiecte de câteva miliarde de dolari. După un 2013 fructuos, cu 140 de kilometri inaugurați (de fapt sub 110 kilometri), o lungime mare a sectoarelor inaugurate va mai fi întâlnită în anul 2019, spune el.
- Inaugurări în 2018. Cel mai devreme se va inaugura Sebeș - Turda, lotul III cu 12,4 kilometri, în 9 ianuarie. În februarie 2018 urmează 16 kilometri din Sebeș Turda, lotul IV, apoi Lugoj - Deva lotul II cu 4 kilometri, lotul III cu 8,6 kilometri și 12 kilometri din lotul IV tot pe Lugoj - Deva.
- Comarnic - Brașov. Proiectul de autostradă e la Ministerul Transporturilor, nu la CNAIR, se scuză Ioniță. Discuțiile cu Banca Mondială ”sunt avansate”, a repetat el fără a oferi detalii suplimentare. Râșnov Cristian va începe anul viitor și la fel Centura Comarnic. Pasajul care leagă Centura Comarnic la DN1 urmează să fie licitat, iar lucrările ar putea fi concomitente.
Codul Fiscal: Impact masiv la drepturi de autor și chirii
Dincolo de problema transferului contribuțiilor la angajat, subiect care a captat integral atenția opiniei publice, există și alte prevederi fiscale care au un efect major. Vor fi afectate și veniturile din chirii, drepturi autor, activități independente etc.
Pentru a înțelege impactul noilor prevederi trebuie să vedem care sunt în prezent prevederile referitoare la plata CAS (contribuția de asigurări sociale) și CASS (contribuția de sănătate) la veniturile din chirii și cele din drepturi de autor.
Veniturile din chirii. Se plătește CASS în cotă de 5,5% din valoarea brută a chiriei diminuată cu 40% cheltuieli deductibile. CASS se plătește inclusiv de către cei care au salarii. ”Art 173 (...) Baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice care realizează venituri din cedarea folosinței bunurilor, cu excepția celor care realizează venituri din arendarea bunurilor agricole în regim de reținere la sursă a impozitului, este diferența dintre venitul brut și cheltuiala deductibilă determinată prin aplicarea cotei de 40% asupra venitului brut, diferența pozitivă dintre venitul brut și cheltuielile efectuate în scopul realizării acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuția de asigurări sociale de sănătate, sau valoarea anuală a normei de venit, după caz, raportată la numărul de luni din anul fiscal prevăzut în contractul încheiat între părți, și nu poate fi mai mare decât valoarea a de 5 ori câștigul salarial mediu brut prevăzut la art. 143 alin. (2), în vigoare în anul pentru care se stabilește contribuția”, spune Codul Fiscal în forma valabilă în 2017.
Aproape un sfert din monedele virtuale Bitcoin sunt blocate
Multiplele măsuri de securitate folosite de Blockchain, tehnologia care stă la baza monedei virtuale, fac aproape imposibilă accesarea a aproape un sfert din monedele Bitcoin generate, fiind deja celebru cazul unui galez care şi-a aruncat harddisk-ul calculatorului folosit pentru minarea a 7.500 de monede Bitcoin, care în ziua de azi ar fi valorat 131 de milioane de dolari, scrie News.ro.
Conform Chainanalysis, o companie care monitorizează transferurile monedelor virtuale cu ajutorul aşa-numitor portofele electronice, 23% din toată masa de Bitcoin este blocată sub multiplele straturi de securitate.
În total, se estimează că sunt blocate 3 milioane de monede care valorează, la valoarea actuală, aproximativ 52 de miliarde de dolari.
Victimele sunt persoane care fie şi-au pierdut parola, fie nu mai deţin cheia privată a sistemului folosit pentru minare. În cazul în care posesorii nu recuperează parola şi cheia privată, monedele sunt pierdute definitiv, neexistând alte mijloace de recuperare.
Un caz celebru deja este cel al lui James Howells, un galez care şi-a aruncat harddisk-ul calculatorului folosit pentru minarea a 7.500 de monede Bitcoin, care în ziua de azi ar fi valorat 131 de milioane de dolari.
Comentarii articol (0)