Proiectele de transport pentru perioada 2018 - 2027
Ministerul Transporturilor a anunţat joi că Guvernul a aprobat memorandumul privind demararea unor proiecte de transport în perioada 2018-2027. Proiectul a fost iniţiat de Ministerul Transporturilor împreună cu Ministerul Dezvoltării Regionale.
”Memorandumul este necesar pentru a oferi stabilitatea abordării strategice în ceea ce înseamnă pregătirea proiectelor de infrastructură de transport în perioada 2018-2027. Proiectele vor fi finanţate din fonduri europene, cât şi din fonduri rambursabile de la Instituţiile Financiare Internaţionale, cum ar fi Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Banca Europeană de Investiţii”, se arată în comunicat.
În memorandum sunt incluse proiecte strategice identificate ca prioritare din Master Planul General de Transport al României, precum sectorul de autostradă Braşov - Bacău - Paşcani - Iaşi - Ungheni (+pod Ungheni), în lungime de 336,5 km şi o valoare totală de 3,08 miliarde euro şi proiectul de drum Transregio Braşov - Târgu Mureş, în lungime de 161 km şi o valoare totală de 102 milioane euro.
Totodată, sunt incluse şi proiectul de autostradă Braşov - Făgăraş - Sibiu, în lungime de 120 km şi o valoare totală de 816 milioane euro, precum şi proiectul de drum expres Buzău - Brăila - Focşani- Brăila - Constanţa, în lungime de 361,7 km şi o valoare totală de 1,823 miliarde euro. În memorandum este inclus şi proiectul de drum expres Bucureşti - Craiova - Lugoj, în lungime de 397 km şi o valoare totală de 2,514 miliarde euro.
Guvernul va completa veniturile angajaților din IT
Guvernul a găsit soluția ca salariile angajaților din IT să nu fie diminuate după transferul contribuțiilor. Firmele din domeniu vor primi câte o sută de milioane lei pe an cu titlul de ajutor de minimis.
Guvernul a aprobat joi, prin Memorandum, declanşarea procedurilor necesare pentru instituirea unei scheme de ajutor de minimis pentru întreprinderile cu angajaţi ce beneficiază în prezent de scutiri la plata impozitului pe venit, astfel încât să se menţină acest statut fiscal special, iar salariile nete pentru salariaţii din această categorie să nu fie diminuate în contextul transferului contribuţiilor aferente angajatorului către angajat, începând cu 1 ianuarie 2018.
Ulterior aprobării acestui memorandum, se va elabora şi aproba schema de ajutor de minimis prin hotărâre de Guvern care va cuprinde şi procedurile necesare de accesare a acestui tip de ajutoare de minimis de către întreprinderile care au angajaţi din domeniul IT (programatori), cercetare-dezvoltare, persoane fizice cu handicap grav sau accentuat şi angajaţi sezonieri.
Maşini de închiriat, la orice colţ de stradă
Aglomeraţia din Capitală pune la muncă imaginaţia oamenilor. O nouă afacere îşi propune să revoluţioneze traficul din cele mai aglomerate oraşe. Cauţi maşina pe hartă, o deschizi printr-o aplicaţie de pe mobil, iar când ai terminat de condus, o parchezi, plăteşti cu cardul şi o laşi acolo pentru următorul client. Fenomenul este deja popular în ţările din vestul Europei.
Bucureşti, capitala aglomeraţiei, cu peste 1,5 milioane de maşini, la o infrastructură mult subdimensionată. Aşa a apărut fenomenul de car sharing pe care Demis Ghindeanu l-a adus în Bucureşti.
Demis Ghindeanu, manager: „Un număr de maşini care stau în oraş, care pot fi folosite de cei care se înscriu la noi pe platformă. Cu ajutorul unei aplicaţii de pe telefon deschizi şi închizi maşina”.
Oricine are un card bancar şi un smartphone îşi poate face cont pe aplicaţie. Pe hartă vor apărea maşinile libere din zonă. Tot aplicaţia e cea care deschide maşina şi începe să cronometreze timpul de închiriere. La final, şoferul trebuie să lase maşina într-o parcare publică pentru următorul client. Banii îi sunt retraşi direct de pe card. În plus, el trebuie să trimită poze cu buletinul şi permisul de conducere.
Comentarii articol (0)