Noile reguli de salarizare pentru bugetari au intrat în vigoare vara trecută și sunt cuprinse în Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. S-a stabilit în lege ca 1 ianuarie 2018 să aducă o creștere de 25% a salariilor unora dintre bugetari, alte creșteri urmând să se înregistreze puțin mai târziu anul acesta pentru alți angajați de la stat.
"Începând cu data de 1 ianuarie 2018 se acordă următoarele creșteri salariale: a) cuantumul brut al salariilor de bază, soldelor de funcție/salariilor de funcție, indemnizațiilor de încadrare, precum și cuantumul brut al sporurilor, indemnizațiilor, compensațiilor, primelor, premiilor și al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul lunar brut, indemnizația brută de încadrare, solda lunară/salariul lunar de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se majorează cu 25% față de nivelul acordat pentru luna decembrie 2017, fără a depăși limita prevăzută la art. 25 (o limitare la 30% din suma salariilor și altor indemnizații pentru fiecare ordonator de credite - n.red.), în măsura în care personalul respectiv își desfășoară activitatea în aceleași condiții", scrie în lege.
Așadar, creșterea salariului brut se face raportat la salariul din luna decembrie a anului trecut. Numai că e vizată de niște limitări importante:
- o dată, toate sporurile, indemnizațiile, compensațiile, adaosurile și alte drepturi (inclusiv normele de hrană) acordate cumulat pe total buget pentru fiecare ordonator de credite nu pot depăși 30% din suma salariilor de bază;
- în al doilea rând, nu se poate depăși maximul salarial stabilit pentru fiecare categorie de bugetar în parte în anexele de la Legea salarizării; vorbim, mai exact, de acele salarii maxime care ar trebui atinse până în 2022; practic, dacă există bugetari care, cu tot cu alte măriri încasate anul trecut, să zicem, au ajuns tot mai aproape de maximul pentru 2022, ei nu vor încasa o mărire de 25%, pentru că asta ar putea însemna depășirea acelui prag maximal stabilit în lege.
Dacă, la momentul când Legea salarizării unitare a intrat în vigoare, bugetarii s-au bucurat de ideea că salariile lor vor crește de la 1 ianuarie cu 25%, asta s-a întâmplat pentru că nu exista încă ideea trecerii contribuțiilor la sănătate și la pensii în totalitate în sarcina angajatului (de la stat și din mediul privat deopotrivă), așa cum nu exista nici varianta scăderii la 10% a impozitului pe venit. Reforma aceasta a contribuțiilor se traduce prin micșorarea salariului net, dacă nu crește brutul.
Util: Pentru a vedea cât anume trebuie să-ți crească salariul brut în 2018 ca să rămâi cu același salariu net din decembrie 2017, iată aici un calculator de salarii.
Prin urmare, de la caz la caz, creșterile acestea de 25% (sau mai puțin) acoperă parțial sau integral consecințele trecerii contribuțiilor la pensii și sănătate în sarcina salariatului.
Notă: Tot ce trebuie să știi despre reforma contribuțiilor sociale de la 1 ianuarie, aici.
În fine, trebuie menționat că, de la 1 martie 2018, salariile medicilor și asistenților din spitalele de stat vor crește la nivelul maximelor salariale stabilite pentru 2022. Tot de la 1 martie, creșteri de 20% față de februarie 2018 vor avea loc pentru bugetarii din învățământ.