Creșterile salariale sunt cuprinse în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, publicată sâmbătă în Monitorul Oficial și aplicabilă de la 1 ianuarie.
În primul rând, salariile bugetare vor crește de la 1 ianuarie 2019 cu un sfert din diferența dintre salariul pe luna decembrie 2018 și salariul la care ar trebui să ajungă în 2022, prevăzut în anexele de la Legea salarizării bugetare nr. 153/2017, de la caz la caz.
"Prin derogare de la prevederile art. 38 alin. (4) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, începând cu 1 ianuarie 2019, salariile de bază, soldele de funcție/salariile de funcție, indemnizațiile de încadrare, se majorează cu 1/4 din diferența dintre salariul de bază, solda de funcție/salariul de funcție, indemnizația de încadrare prevăzute de lege pentru anul 2022 și cel/cea din luna decembrie 2018", scrie, mai exact, în proiect.
Practic însă, este imposibil să punem un coeficient de creștere care să fie aplicabil pentru toată lumea, pentru că diferențele dintre salariile actuale și cele propuse prin Legea salarizării unitare a bugetarilor sunt diferite uneori chiar și în cazul bugetarilor aflați în funcții similare.
Într-un comunicat transmis de Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor redacției noastre, se arată însă că această creștere va fi anulată de rata inflației, similar modului în care creșterea de salariu de la 1 ianuarie a fost înghițită de transferul contribuțiilor.
În același timp însă, sporurile, indemnizațiile, primele și alte sume de bani primite de bugetari ca parte din salariul brut lunar vor fi înghețate la nivelul din luna decembrie 2018.
Profesorii vor ajunge mai repede la salariile promise pentru 2022
Pentru personalul didactic de predare, cel didactic auxiliar, personalul didactic de conducere și cel de îndrumare și control din învățământ însă sunt prevăzute creșteri mai accelerate. Astfel, potrivit OUG-ului publicat, aceștia vor primi la 1 ianuarie prima tranșă de un sfert din diferența dintre salariul din luna decembrie 2018 și cel prevăzut pentru 2022, precum și:
- a doua tranșă de un sfert din diferența dintre salariul din luna decembrie 2018 și cel prevăzut pentru 2022 va fi acordată de la 1 ianuarie 2020;
- începând cu 1 septembrie 2020, dascălii vor ajunge la salariile prevăzute în Legea salarizării bugetare pentru 2022.
În acest context, reamintim că medicii au atins deja maximele respective, dar și parlamentarii. Dacă ne uităm la salariile propuse pentru 2022 din justiție, la cele din educație, apărare ș.a.m.d. și le comparăm cu cele actuale, vom vedea diferențe semnificative pe care e destul de greu să le imaginăm atinse în doi ani sau într-unul.
În fine, mai trebuie adăugat și că Guvernul a decis drepturile salariale câștigate de unii bugetari în instanță se vor plăti eșalonat, în următorii trei ani. Deși, în mod normal, ar trebui ca sumele să intre cât mai repede în buzunarul celor cărora li s-a făcut dreptate, acest lucru nu se va întâmpla.
Comentarii articol (2)