„În interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 5 alin. (1) şi art. 8 din anexa nr. I, capitolul I litera B din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, personalul didactic beneficiază de gradaţia de merit sau de majorarea de dirigenţie începând cu data la care salariul de bază este stabilit conform anexelor acestei legi, respectiv data de la care salariul de bază devine egal sau mai mare decât cel stabilit potrivit legii pentru anul 2022.
Până la acel moment, începând cu data de 1 ianuarie 2019, aceste drepturi vor fi luate în considerare în conformitate cu dispozițiile art. 38 alin. (41) din Legea-cadru nr. 153/2017, prin aplicarea acestora la salariul de bază prevăzut de lege pentru anul 2022 din care se scade salariul de bază aferent lunii decembrie 2018 pentru determinarea tranșelor de majorare”, scrie în Decizia ICCJ nr. 24 în dosarul nr. 2453/1/2021 - recurs în interesul legii.
Art. 5 alin (1) la care face referire decizie prevede că personalul didactic din învățământ, inclusiv personalul didactic auxiliar din bibliotecile centrale universitare, beneficiază de gradație de merit, acordată prin concurs. Această gradație se acordă pentru 16% din posturile didactice existente la nivelul inspectoratului școlar, bibliotecilor centrale universitare, respectiv al instituției de nivel superior și reprezintă o creștere cu 25% a salariului de bază deținut. Gradația de merit se atribuie pe o perioadă de cinci ani.
Iar art. 8 prevede că personalul didactic care îndeplinește funcția de diriginte, învățătorii, educatoarele, institutorii, profesorii pentru învățământul primar, profesorii pentru învățământul preșcolar beneficiază de o majorare de 10% a salariului de bază.
Ceea ce face decizia este să lămurească modul de acordare a acestor sume de bani pentru instanțe și cei care se ocupă de salarizare pentru personalul din învățământ, având în vedere modul de reglementare a salariilor. Legea salarizării bugetare are prevăzute în anexele sale salarii propuse pentru 2022, de la momentul la care legea a intrat în vigoare urmând ca salariile aplicabile la momentul respectiv să tot crească până ajung la nivelurile propuse pentru 2022.
Guvernanții au decis să accelereze puțin procesul de creștere a salariilor pentru personalul didactic și au venit cu o completare la Legea salarizării bugetare pentru a face ca salariile cadrelor didactice să ajungă mai repede la valorile propuse pentru 2022 - în toamna acestui an, mai exact:
„Prin excepție de la prevederile alin. (4), personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar, personalul didactic de conducere și personalul de îndrumare și control din învățământ beneficiază:
a) începând cu 1 ianuarie 2019 de prima tranșă de 1/4 din diferența dintre salariul de bază prevăzut de lege pentru anul 2022 și cel din luna decembrie 2018;
b) începând cu 1 ianuarie 2020 de a doua tranșă de 1/4 din diferența dintre salariul de bază prevăzut de lege pentru anul 2022 și cel din luna decembrie 2018;
c) începând cu 1 septembrie 2021 de salariile de bază prevăzute de lege pentru anul 2022”.
Decizia Înaltei Curți, împreună cu motivarea acesteia, urmează să fie publicate în Monitorul Oficial, moment de la care vor deveni obligatorii pentru toate instanțele din țară și cei care aplică această lege vor trebui să țină cont de interpretarea dată de Curte.
Comentarii articol (1)