În Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice s-a stabilit ca în perioada 2019-2022 salariile bugetarilor să crească treptat până la atingerea maximelor din anexele legii pe categorii de bugetari (medicii au ajuns însă deja la salariile respective, în mod excepțional).
"În perioada 2019-2022 se va acorda anual o creștere a salariilor de bază, soldelor de funcție/salariilor de funcție, indemnizațiilor de încadrare, fiecare creștere reprezentând 1/4 din diferența dintre salariul de bază, solda de funcție/salariul de funcție, indemnizația de încadrare prevăzute de lege pentru anul 2022 și cel/cea din luna decembrie 2018. Creșterea respectivă și data de aplicare se stabilesc prin legea anuală a bugetului de stat", e regula stabilită în Legea salarizării bugetarilor.
Anul acesta a început cu o prevedere din faimoasa OUG nr. 114/2018, care bătea în cuie creșterea salarială și prevedea că, "începând cu 1 ianuarie 2019, salariile de bază, soldele de funcție/salariile de funcție, indemnizațiile de încadrare se majorează cu 1/4 din diferența dintre salariul de bază, solda de funcție/salariul de funcție, indemnizația de încadrare prevăzute de lege pentru anul 2022 și cel/cea din luna decembrie 2018".
O creștere salarială de același fel ar trebui să aibă loc și în anul care urmează, teoretic. De ce doar "teoretic"? Prevederile legii nu obligă Executivul și Parlamentul să ia măsura, cu atât mai mult în contextul unei lipse de bani. Practic, creșterile acestea trebuie susținute de prevederi bugetare suplimentare.
Ordonanța 114 a venit însă cu o prevedere specială pentru cadrele din învățământ: creșteri accelerate ale salariilor pentru personalul didactic de predare, cel didactic auxiliar, personalul didactic de conducere și cel de îndrumare și control din învățământ. Ordonanța a stabilit ca 1 ianuarie 2020 să aducă o a doua tranșă de 1/4 din diferența dintre salariul de bază prevăzut de lege pentru anul 2022 și cel din luna decembrie 2018, iar o altă creștere să vină în luna septembrie a aceluiași an: "începând cu 1 septembrie 2020 de salariile de bază prevăzute de lege pentru anul 2022", potrivit ordonanței.
Așadar, în teorie, angajaților din învățământ ar trebui să le crească semnificativ salariile anul viitor, potrivit OUG nr. 114/2018.
În acest context, merită menționat și anunțul recent al premierului Ludovic Orban privitor la creșterea salariului minim brut pe economie: acesta a dat asigurări că salariul minim va crește de la 1 ianuarie anul viitor, însă nu a precizat și cu cât. Dacă-și asumă "moștenirea" vechiului Guvern, adică un proiect de hotărâre pus deja în discuție, salariul minim ar urma să crească la 2.262 de lei, de la 2.080 de lei, cât e acum.
Comentarii articol (2)