La data de 1 ianuarie 2018, sistemul contribuțiilor sociale obligatorii, ce este reglementat de Codul fiscal, a fost reorganizat de Guvern. Dintr-un număr de șase contribuții sociale au rămas doar trei, acestea fiind reîmpărțite între salariat și angajator.
Concret, dacă până în decembrie 2017 existau contribuția la pensii, contribuția la sănătate, contribuția la șomaj, contribuția la concedii medicale, contribuția la riscuri profesionale și contribuția la creanțe salariale, din ianuarie 2018 avem doar contribuția la pensii, contribuția la sănătate și contribuția asiguratorie pentru muncă.
Totuși, cele trei noi contribuții sunt valabile începând cu veniturile obținute de salariați în luna ianuarie 2018. Din moment ce acestea se achită, în principiu, în luna următoare obținerii veniturilor, rezultă că noile contribuții sociale se achită pentru prima oară abia în februarie 2018. Termenul-limită exact este 26 februarie 2018.
Practic, până pe 25 ianuarie 2018 se achită contribuțiile sociale pentru luna decembrie 2017, ceea ce înseamnă că este vorba de cele șase contribuții vechi. Cu alte cuvinte, angajatorii achită luna asta contribuțiile la fel cum au făcut-o în tot anul trecut. Abia din februarie 2018 se trece efectiv la noul sistem de contribuții sociale.
Contribuția la pensii are o nouă cotă începând de luna asta (25%), același lucru fiind valabil în cazul contribuției la sănătate (10%). Ambele sunt datorate exclusiv de salariați, însă sunt achitate de angajator. Contribuția asiguratorie pentru muncă are o cotă de 2,25% și este datorată și plătită numai de angajatori. Detalii despre cum stăteau lucrurile până luna trecută sunt aici.