Amenzi de 16 milioane de euro pentru cartelul contoarelor
Amenzi de aproape 16 milioane de euro de la Consiliul Concurenţei. Este sancţiunea totală primită de cinci firme care instalau contoare pentru măsurarea consumului de energie electrică, dar şi un distribuitor şi furnizor de curent.
Potrivit inspectorilor de concurenţă, companiile şi-au împărţit licitaţiile organizate de distribuitorii de energie pentru achiziţia unor astfel de echipamente.
Inspectorii de concurenţă acuză şi unii angajaţi ai Electrica că s-ar fi consultat cu aceste firme atunci când au întocmit caietele de sarcini pentru licitaţii. Efectul a fost creşterea artificială a preţurilor la contoare, iar costurile se regăseau în facturile la curent plătite de toţi românii.
De aceea, Consiliul Concurenţei a recomandat Autorităţii de Reglementare în Energie să verifice impactul acestor înţelegeri în facturi. A fost o înţelegere de durată, care s-a întins pe perioada a opt ani.
Cea mai mare amendă a fost de aproape 6 milioane de euro. Investigaţia Consiliului Concurenţei a fost deschisă în 2015 şi a vizat iniţial șapte firme, însă una dintre ele a cooperat cu inspectorii şi a scăpat de amendă.
Taximetriştii, luați la control de municipalitate
Taximetrişti fără autorizaţie de transport persoane, fără asigurare de pasageri şi bagaje, taximetrişti care nu eliberează bonuri fiscale, fără ecusonul de identitate şi fără autorizaţie de prestare a serviciului de taximetrie. Asta au descoperit autorităţile, sâmbătă noapte, în Capitală, într-o acţiune de amploare organizată de Primăria Generală, cu sprijinul Poliţiei Rutiere şi Poliţiei Locale.
Poliţiştii au blocat accesul tuturor taxiurilor parcate în faţa unui hotel de pe Calea Victoriei.
- Atestat de taximetrie aveţi?
- Nu!
- O să fiţi sancţionat. O dată pentru că nu deţineţi autorizaţie taxi. Şi a doua oară pentru că nu deţineţi atestat în vederea transportului de persoane! Buletinul îl aveţi la dumneavoastră?
- N-am!
Este dialogul purtat de un polițist cu un șofer de taxi. Acesta din urmă recunoaște că a greșit: „Ce să zic? Că e adevărat! Ce să mai...”
Poliţistul l-a amendat cu 2.000 de lei. Şi nu a fost singurul taximetrist care aştepta clienţi, deşi nu avea toate actele în regulă. De teamă, unii au inventat scuze pe loc.
Designer: Românii preferă haine din import, fără să ţină cont de calitatea lor
Ne îmbrăcăm cu haine de import şi purtăm încălţăminte fabricată în alte ţări, mai ieftine decât cele din România. Putem spune că am intrat în rândul lumii... al Europei, căci de acolo vin cele mai mari importuri de textile. Şi nu sunt sume mici: cam 1,7 miliarde de euro a fost valoarea acestor produse importate în primele nouă luni din 2017. Calitatea lasă uneori de dorit, remarcă designerii locali, care recunosc că nu pot concura cu preţurile produselor din afară.
La fiecare vizită într-un mall, românii cheltuie în medie 110 lei pe haine, arată datele unui studiu recent. Suma creşte în perioada reducerilor.
Potrivit aceluiaşi studiu, doar unul din zece români care trec pragul marilor centre comerciale ar alege branduri româneşti.
Irina Schrotter – designer: „Din păcate românii preferă să cumpere haine din import neţinând cont de calitatea lor neapărat. Ceea ce contează cel mai mult este preţul”.
Iar marii retaileri îşi permit preţuri mici.
Irina Schrotter – designer: „Când intră într-un centru comercial au nişte facilităţi extraordinare: doi ani nu plătesc chirie. Noi plătim chirii foarte mari, ei tot timpul au promoţii, tot timpul au oferte, sunt foarte agresivi pe piaţă. Şi este foarte complicat să intri în competiţie cu ei”.
Comentarii articol (0)