avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 648 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... import
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

import

Buna ziua,
Doresc sa import haine de branduri cunoscute, de tip outlet. Intrebarile mele sunt:
1.Daca exista firma unic distribuitor in Romania pt. brandul respectiv(ex:Nike,Guess), pot sa vand acest gen de haine (subliniez ca sunt din cele din colectiile vechi, cumparate la baloti) in Romania, fara sa intru in conflict cu nimeni? Este suficient sa apara pe factura de achizitie o stampila ceva de genul "produse de tip outlet, rezultate in urma soldurilor, comertului secundar, ce nu pot fi tratate ca si colectie noua"?
2. De ce fel de Certificate am nevoie (ceva Certificate de Calitate, ceva sa ateste ca nu sunt contrafacute)?
3. In cazul in care in tara de unde le import o anumita categorie de haine este scutita de TVA, aici trebuie sa platesc TVA pt ele?
4. Am voie sa-mi fac publicitate de genul: vand haine outlet marca Guess, Nike etc. sau abtibilduri pe geamuri?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Elena TOCU , Avocat 16:23, 22 Aprilie 2009
Pentru astfel de haine trebuie sa aveti Certificat de dezinsectie si dezinfectie emis de catre exportator/expeditor.
E interzis importul la asttfel de haine si jucarii pentru copii pana n 3 ani.
Pe factura trebuie sa scrie ca sunt haine uzate (S.H).

TVA-ul se plateste la momentul importului, nu beneficiati de nici o scutire.
La momentul importului mai trebuie sa platiti si taxa vamala.
Nu m-am referit la haine uzate (second hand), ci la colectii vechi, toate hainele avand etichete si fiind 100% noi si originale. Vroiam sa stiu daca cei ce au exclusivitate pe Romania pe un anume brand au vreun drept sa-ti interzica sa vinzi, la randul tau, haine din colectiile vechi, deoarece nu mai sunt considerate ca fiind de actualitate si ce Certificate trebuie sa detin eu ca sa demonstrez, in cazul unui control, ca marfa nu este contrafacuta.
La capitolul taxe vamale, dupa cate am inteles, daca importi dintr-o tara membra UE nu platesti altceva in afara de TVA.
Daca detineti altfel de informatii, va rog sa le impartasiti.
Va multumesc.
Precizarea a fost facuta ca, doriti sa "importati" , in cazul in care faceti achizitii dintr-un alt stat membru nu se face import ci "achizitie intracomunitara",
Daca societatea are cod valid de TVA, transmiteti codul de TVA vanzatorului pentru a va factura fara TVA.
Cat despre exclusivitate - nu va poate interzice nimeni, dar depinde si ce clauze contractuale au concurentii din piata cu vanzatorul produsului.
Iata, treaba cu "achizitie intracomunitara" nu o stiam. La aceste achizitii nu se mai platesc alte taxe la vama? Este un cod CAEN fara de care nu pot face aceste achizitii?
Din nou, multumesc pentru ajutor.
Nu e necesar un anumit cod CAEN, produsele ajung direct la destinatie fara a trece prin vama, nu se plateste nimic la vama.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Comerciant vs distribuitor; haine outlet vs haine brand cosy cosy am 2 intrebari la care v-as multumi tare mult sa gasesc raspunsuri care sa ma clarifice: vreau sa cumpar din Ue (nu se mai cheama import?) haine de la ... (vezi toată discuția)
Contabilizare importuri pe pfa cod caen 4791 Mada87lina Mada87lina Buna ziua, Am un Pfa cu cod caen 4791 vanzari cu amanuntul prin intermediul internetului. Intrebarea mea este,pot importa produse pe acest cod? Si daca ... (vezi toată discuția)
Intracomunitar sau nu? lucianrom lucianrom Buna ziua, Am urmatoarea problema: O firma din ro platitoare de tva face un import din china in austria. Firma din ro primeste ca documente dvi de pe ... (vezi toată discuția)