Nu toate ideile de afaceri pornesc cu șanse egale de finanțare, în cadrul fiecărui program de finanțare fiind stabilite, încă din ghidul solicitantului, criterii de punctare a proiectelor depuse. Cele mai importante elemente care asigură un punctaj superior în cadrul etapei de evaluare sunt domeniul de activitate în care investiția se va realiza și numărul de locuri de muncă ce se vor crea ca urmare a implementării proiectului. Prin urmare, în cele mai multe situații, vor fi avantajate activitățile de producție în detrimentul celor de servicii, iar activitățile de comerț sunt finanțate doar în cazuri excepționale.
1. Fabrică de alimente bio
Afacerile începute în acest domeniu de activitate au un potențial uriaș de creștere în perioada următoare, întreaga industrie a produselor naturale, bio și raw vegan aflându-se, în ultimii ani, într-o ascensiune continuă. Consumatorii au devenit mai atenți la ceea ce consumă, iar pe măsură ce veniturile acestora cresc, tendința este aceea de a consuma produse naturale, în detrimentul celor puternic procesate.
Investițiile realizate în domeniul procesării fructelor pentru obținerea de sucuri naturale, compot sau dulceață de fructe pot fi finanțate prin intermediul Programului Național de Dezvoltare Rurală. În cadrul acestei măsuri este solicitată o contribuție proprie din partea solicitantului de 50%, astfel că nu este cea mai atractivă soluție de finanțare pentru afacerile mici.
Micii antreprenori pot obține o finanțare nerambursabilă prin intermediul programului Start-up Nation 2018, în acest caz investiția fiind decontată în procent de 100%, dar până la o valoare de cel mult 200.000 de lei.
2. Investițiile în atelierele de întreținere și reparații auto
Creșterea puternică a volumului importurilor de autoturisme de anul trecut, după eliminarea taxelor auto pentru înmatricularea autoturismelor vechi, dar și creșterea nivelului tehnologic al autovehiculelor din ziua de azi, au generat și dezvoltarea serviciilor de întreținere auto.
Ajutorul nerambursabil poate fi obținut prin intermediul mai multor programe de finanțare, iar banii pot fi folosiți pentru achiziția dotărilor și echipamentelor necesare funcționării unui service auto specializat.Mai mult, în cazul în care se achiziționează o autoutilitără, poți oferi servicii de asistență auto mobilă.
3. Mic atelier meșteșugăresc
Chiar dacă este vorba de producție de costume populare sau producție de vase din lut, picturi pe sticlă sau fier forjat, activitățile artizanale sau meșteșugărești își câștigă o parte importantă din comerțul național, putând fi, de asemenea, interesante și pentru export.
Investiția în echipamente va fi minimă, iar diferența de bani rămasă poate acoperi cheltuieli precum chiria spațiului utilizat pentru desfășurarea activității, achiziția unei mașini pentru transportul produselor proprii, realizarea unui site de prezentare.
4. Atelier de producție a mobilierului
Aceasta este de asemenea una dintre afacerile cu șanse mari de finanțare în anul 2018, având în vedere faptul că investiția ar putea genera un număr mare de locuri de muncă în domeniul producției de bunuri.
Banii astfel obținuți pot fi utilizați pentru achiziția de utilaje sau echipamente de producție, pentru închirierea unei hale de producție, pentru plata salariilor și a contribuțiilor sociale sau pentru achiziționarea de mijloace de transport.
5. Fabrică de peleți și brichete din resturi vegetale
În industria de prelucrare a lemnului sau în fabricile de mobilier rezultă o cantitate importantă de rumeguș căreia nu i se pot găsi, din pricina restricțiilor de mediu, decât două destinații:
- utilizarea în cadrul acestor întreprinderi, în centralele termice ce deservesc spațiile de producție;
- utilizarea rumegușului pentru producerea de brichete și peleți pentru a fi vândute apoi populației ce se încălzește utilizând centralele termice sau chiar sobele.
Resturile vegetale din agricultură, precum paiele, prezintă un mare avantaj în comparație cu rumegușul: sunt mai ieftine, iar cu dezvoltarea tot mai puternică a agriculturii și comasarea unor suprafețe tot mai mari de terenuri ,sunt mai ușor de găsit.
Fie că este vorba de rumeguș sau resturi vegetale, potențialul de creștere al acestei afaceri este fantastic: aproape jumătate din populația țării locuiește în spațiul rural, iar o bună parte dintre cei de la oraș se încălzesc folosind în continuare sobele sau centralele pe lemn