Potrivit Legii concediului paternal nr. 210/1999, tatăl unui copil nou-născut are dreptul la un concediu destinat îngrijirii copilului, indiferent dacă acesta din urmă este născut dintr-o căsătorie, din afara uneia sau este adoptat. Astfel, după cum stipulează actul normativ, tatăl copilului nou-născut are dreptul la un concediu plătit de cinci zile lucrătoare, cu condiția ca acesta să fie asigurat în cadrul sistemului asigurărilor de stat.
Mai nou, adică din primăvara lui 2020, polițiștii, cadrele militare, soldații, gradații profesioniști și funcționarii publici din penitenciare pot beneficia și ei, alături de ceilalți tați salariați, de concediul paternal plătit de cinci zile lucrătoare. De asemenea, tot de anul trecut, de concediu paternal beneficiază și judecătorii ori procurorii.
Acest concediu se acordă numai la cerere, în primele opt săptămâni de la nașterea copilului, iar pentru a-l primi, tatăl trebuie să prezinte acte doveditoare, și anume certificatul de naștere al copilului, din care să rezulte calitatea sa de tată. Pe perioada concediului, tatăl aflat în concediu paternal va primi o indemnizație egală cu salariul corespunzător perioadei respective, ce va fi plătită din fondul de salarii al angajatorului.
Există, totuși, o posibilitate prin care se poate prelungi durata concediului paternal, și anume absolvirea unui curs de puericultură, care va prelungi, o singură dată, durata concediului cu încă zece zile lucrătoare. Cursul de puericultură constă în prezentarea unor noțiuni elementare teoretice și practice în vederea îngrijirii copilului mic și este ținut de către medicul de familie al tatălui, în timpul sarcinii mamei sau după nașterea copilului.
În cazul nefericit al decesului mamei nou-născutului, tatăl va beneficia de restul de concediu neefectuat de către mamă. În ceea ce privește indemnizația pe care o primește tatăl în această situație, el are posibilitatea de a alege între o indemnizație egală cu ajutorul pentru sarcină și lăuzie cuvenită mamei și o indemnizație calculată în funcție de salariul său de bază și de vechimea în muncă, acordată de angajator.
Comentarii articol (28)