Salariul minim, mai mare cu 450 de lei
Salariul minim brut pe economie a ajuns la 1 ianuarie 2018 la 1.900 de lei, de la 1.450 de lei. Angajatorii care nu respectă acest minim riscă amenzi între 300 și 2.000 de lei, potrivit Codului muncii.
Modificările salariale - cum se transmit în Revisal
Orice modificare a salariului de bază lunar brut, a indemnizațiilor, a sporurilor, precum și a altor adaosuri se va transmite în Revisal în 20 de zile lucrătoare de la data producerii schimbării, potrivit ultimelor modificări. Aceasta e regula, dar trebuie reținut că ea se va aplica abia din 1 aprilie 2018. Toate celelalte chestiuni legate de transmiterea datelor în Revisal se regăsesc aici.
Se datorează o singură contribuție socială, dar se virează mai multe
De la 1 ianuarie, se mai plătesc doar trei contribuții sociale obligatorii: una la angajator, contribuția asiguratorie de muncă (CAM), iar celelalte două sunt în sarcina salariatului -- contribuția la pensie (CAS) și la sănătate (CASS). Deși CAS și CASS sunt acum în sarcina angajatului, nu el le reține din salariul său brut și le virează Fiscului, ci tot angajatorul. CAM este 2,25% din salariul brut, potrivit ultimelor modificări, iar pentru condiții speciale de muncă angajatorul plusează și el cu câteva procente la CAS-ul datorat de salariat.
Notă: Și impozitul pe venit, altă sumă ce trebuie virată de angajator, a fost modificat ca valoare de la începutul acestui an: acum este de 10% din salariul brut, față de 16%, cât era anul trecut, iar categoriile scutite de plata impozitului au rămas aceleași.
Deducerile personale: un beneficiu al salariatului care nu-l costă nimic pe angajator
Anumiți salariați (cei cu salarii mai mici și cu persoane în întreținere) pot să beneficieze de ceva deduceri salariale, dar pe care nu le suportă angajatorul în niciun fel, pentru că vorbim de deduceri din sumele de bani care merg către vistieria statului (din impozite). Angajatorul doar mijlocește solicitarea salariatului său. Detalii despre sumele ce se pot deduce, aici.
Reguli la acordarea tichetelor de masă
Angajatorii din mediul privat nu pot fi siliți să le acorde angajaților tichete de masă. Dar acordarea acestor beneficii salariale trebuie să se facă în limitele legii. De pildă, trebuie respectată limita valorii înscrise pe fiecare tichet: acum e în vigoare valoarea maximă de 15,09 lei/tichet, iar legea trasează reguli clar cu privire la distribuirea lor în funcție de timpul lucrat. La bugetari, în schimb, lucrurile stau diferit, mai ales având în vedere ultimele modificări, unde noțiunea de tichet de masă a dispărut.
Diurna
Cei care au salariați ce se deplasează în interes de serviciu trebuie să le acorde diurne care să acopere cheltuielile zilnice de transport și cazare. Indemnizația zilnică de delegare/ detașare este de 17 lei/zi (diurna internă). Cât privește deplasările în străinătate, aceasta poate fi mai mare, dar sumele care depăşesc valoarea de 2,5 x 42,5 lei pe zi se supun impozitului pe salarii şi se includ în baza lunară de calcul a contribuţiilor sociale obligatorii, indiferent de entitatea plătitoare.
Angajatorul nu mai e cel care acordă ajutorul de deces
De anul acesta, ajutorul de deces nu mai e acordat de firmă, ci se ia direct de la casele de pensii. De ce? Chestiunea are de-a face cu modificarea sistemului contribuțiilor sociale obligatorii, din moment ce nu angajatorul datorează acum contribuția pentru pensii, din care își recupera, practic, banii dați ca ajutor de deces.
Munca suplimentară se recompensează în bani, în subsidiar
Conform Codului muncii, la noi regula e că orele suplimentare "se plătesc" cu ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea celor suplimentare. Decât dacă acordarea acestor ore libere plătite nu se poate face, Codul muncii impune angajatorului să-i dea bani salariatului drept compensație pentru munca peste program (cel puțin 75% din salariul de bază e prevăzut pentru sporul de muncă suplimentară). Amenzile prevăzute de Cod pentru nerespectarea condițiilor de la munca suplimentară sunt între 1.500 și 3.000 de lei.
Util: Calculator salarii 2018