Anul investiţiilor în energia regenerabilă
2018 ar putea fi anul investiţiilor în energia regenerabilă. Scăderea costurilor, dominaţia chineză în ceea ce priveşte energia solară şi concurenţa în tehnologia bateriilor reprezintă doar câteva dintre tendinţele pe care s-ar putea bate moneda anul acesta, spun specialişitii. Se văd oportunităţi majore în acest domeniu. Tehnologia a avansat foarte mult, costurile de producţie au scăzut şi consumatorul va avea de câştigat foarte mult.
Costurile cu energia solară au scăzut în ultimii aproape 10 ani cu peste 60%. Ca urmare, fermele de energie verde sunt într-o continuă dezvoltare, iar experţii citaţi de The Guardian sunt de părere că acest trend are toate şansele să continue în viitor, ceea ce va conduce la costuri mai mici în majoritatea statelor, în special în cazul energiei solare.
Lider mondial pe acest palier este în continuare China, deşi este cel mai mare poluator din lume. În ultimul deceniu, capacitatea sa fotovoltaică a crescut cu aproape 800%. Şi-a atins astfel ţinta de energie solară pentru 2020 cu trei ani înainte de termen, după ce capacitatea instalată a depășit cu mult obiectivul său de peste 100 de gigawati. În plus, în următorii trei ani, China intenţionează să investească peste 300 de miliarde de euro în energia verde. Anul acesta, urmează să realizeze cel mai mare parc de panouri fotovoltaice din lume, care va fi capabil să genereze energie pentru aproximativ 94 de mii de locuințe.
China urmărește ca până în 2030 ponderea energiei regenerabile să fie de cel puțin 20% şi în acelaşi timp să devină lider mondial în producţia şi adoptarea maşinilor electrice.
Raport dezastruos privind autostrada Sebeș Turda
Responsabilii cu întocmirea unui audit de siguranță rutieră pe lotul 3 de autostradă au realizat un raport extrem de critic privind lucrarea în cauză.
Unul dintre aspectele sesizate de acești responsabili este faptul că pe unele dintre bretelele de acces pe autostradă au o lățime în jurul a doi metri. ”Cu greu încape un Duster pe unele dintre acestea”, au apreciat oficiali din proiect pentru Digi24.ro, Lățimea standard a unei benzi de autostradă este de 3,75 metri, iar în cazul unui drum național este de 3,5 metri.
Raportul care conține numeroase nereguli este însă contestat tocmai de CNAIR (Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere) care ar trebui să aibă interesul de a oferi românilor o autostradă fără nicio problemă de calitate și cu toate funcționalitățile. Potrivit prevederilor legale este obligatorie realizarea unei evaluări de siguranță rutieră la fiecare recepție de lucrări.
Un sfert din tranzacțiile imobiliare, în doar trei regiuni
Trei regiuni din România sunt responsabile de un sfert din totalul tranzacțiilor imobiliare efectuate în 2017.
Românii au făcut anul trecut aproape 628.000 de tranzacţii imobiliare, dintre care apoape 20% în Bucureşti şi Ilfov. Numărul de tranzacţii imobiliare înregistrate anul trecut în România a fost 627.802, dintre care 19,8% numai în Bucureşti şi Ilfov, arată datele transmise miercuri de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), informează News.ro.
Astfel, cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate, în 2017, în Bucureşti – 82.477, Cluj – 43.774 şi Ilfov – 41.687. Judeţele cu cele mai puţine imobile vândute în aceeaşi perioadă sunt Teleorman – 4.470, Sălaj – 3.920 şi Caraş-Severin – 3.615.
În luna decembrie 2017, numărul caselor, terenurilor şi apartamentelor care au făcut obiectul contractelor de vânzare-cumpărare, la nivel naţional, a fost de 55.974. În luna decembrie 2017, cele mai multe imobile au fost vândute în Bucureşti – 8.774.
Comentarii articol (0)