Deducerile personale pentru cei cu venituri mici
Potrivit Codului fiscal, cei cu salarii mici și, eventual, și persoane în întreținere, pot obține deduceri salariale în fiecare lună, ajungând să plătească mai puțin impozit la stat. Există un prag salarial maximal până la care se poate obține o astfel de deducere și acesta este de 3.600 de lei.
Practic, deducerea depinde direct de cât de mare e salariul, raportat la pragul de mai sus, dar și de numărul de persoane aflate în întreținere. Salariaţii care au un venit brut mai mic sau egal cu 1.950 de lei şi nu au persoane în întreţinere declarate angajatorului beneficiază de o deducere personală de 510 lei, de pildă. Iar suma tot crește, ajungând la 1.310 lei, pentru salariații care au patru sau mai multe persoane în întreținere.
Cum să acoperiți o parte din costurile unui abonament medical privat
Românii sunt încurajați să-și facă abonamente de sănătate la clinicile private, de când s-a introdus în Codul fiscal o deducere pentru aceste abonamente în limita a 400 de euro pe an, prin OUG nr. 3/2017.
Practic, pentru a obține deducerea, e nevoie să prezentați angajatorului contractul de abonament medical. Acesta va opera scutirea, urmând ca la salariu să primiți ceva mai mulți bani.
Dar și angajatorii pot să suporte pentru angajații lor costurile unor prime de asigurare sau abonamente medicale, avantajele fiscale fiind condiționate de aceeași limită de 400 de euro pe an - detalii, aici.
Diurna
Salariaţii detașați sau delegați au dreptul la plata cheltuielilor de transport şi cazare, precum şi la o indemnizaţie specială, potrivit Codului muncii. Codul fiscal prevede că diurna de până la 50 de lei/zi este deductibilă, valoare aplicabilă din 2019, însă cea pentru delegări mai mici de 12 ore este impozabilă. Mai multe aspecte privind acordarea diurnei, aici.
Cadourile oferite de angajatori nu sunt impozabile, în anumite condiții
Cadourile, inclusiv tichetele cadou oferite de angajatori salariaţilor, cât şi cele oferite în beneficiul copiilor minori ai acestora, cu ocazia Paştelui, zilei de 1 iunie, Crăciunului şi a sărbătorilor similare, precum şi beneficiile de acest tip oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, în măsura în care valoarea acestora pentru fiecare persoană în parte nu depăşeşte 150 lei.
Spre exemplu, un angajat cu un copil poate primi cadouri neimpozabile în cuantum de 300 de lei - 150 de lei pentru el şi încă 150 de lei pentru copilul său minor. Salariatul ce are doi copii minori poate beneficia de tichete cadou în valoare de 450 de lei - 150 de pentru el şi câte 150 de lei pentru fiecare dintre cei doi copii ai săi.
Avantaje fiscale pentru salariați sunt, de asemenea, tichetele valorice pe care le poate acorda angajatorul: tichetele de masă, de creșă, culturale, tichetele cadou și voucherele de vacanță.
Alte avantaje salariale ce nu se impozitează
Potrivit Codului fiscal, există anumite venituri ce nu sunt impozabile, în sensul impozitului pe venit. Printre altele, este vorba despre:
- ajutoarele de înmormântare, ajutoarele pentru bolile grave și incurabile, ajutoarele pentru dispozitive medicale, ajutoarele pentru naștere ori ajutoarele pentru pierderi produse în gospodăriile proprii ca urmare a calamităților naturale;
- serviciile turistice și/sau de tratament acordate de angajator salariaților și membrilor de familie ai acestora, pe perioada concediului, conform contractului de muncă;
- contribuțiile la fondurile de pensii facultative suportate de angajator pentru angajați, în limita a 400 euro/an/persoană;
- primele de asigurare voluntară de sănătate suportate de angajator pentru angajați, în limita a 400 euro/an/persoană;
- maşina de serviciu folosită în scop personal.
De 18 ani, în fiecare ianuarie, avocatnet.ro structurează și prezintă principalele repere legislative și de reglementare între care ne vom desfășura viețile și afacerile în anul care tocmai începe.
În seria Bine de știut la început de an, cartografiem zilnic cele mai importante coordonate ale anului 2020 pentru toate domeniile relevante (de la taxare, muncă și afaceri până la pensii, legislație auto, moșteniri, divorțuri și multe altele). Găsiți aici, pe măsură ce le publicăm, toate informațiile care să vă ajute să vă orientați mai ușor atât pe plan profesional, cât și personal în privința regulilor aplicabile anul acesta în toate zonele de interes direct pentru voi.
Comentarii articol (0)