Legislaţia românească prevede că, pe lângă salariu, un angajat poate primi o serie de avantaje fiscale. Dintre acestea putem aminti deducerile personale pentru salariile mici sau dacă un abonament privat de sănătate sau o pensie facultativă, dar şi bani în plus prin tichete cadou sau de masă sau dacă lucrează prin telemuncă.
Până la 400 lei pe lună pentru plata cheltuielilor generate de telemuncăPrintre modificările apărute în Codul Fiscal la finalul anului trecut, se numără şi posibilitatea ca angajatorii să plătească lunar o sumă de bani ce nu poate depăşi 400 lei pentru plata utilităţilor şi achiziţiei de echipamente de birou salariaţilor aflaţi în telemuncă.
Firma are opţiunea, şi nu obligaţia, de a oferi această sumă de bani fără a fi necesară prezentarea de documente justificative din partea salariaţilor.
Până la 1.500 lei pe lună pentru educaţia timpurie a copiilorSalariaţii pot primi din partea angajatorilor până la 1.500 lei/lună pentru plata cheltuielilor pe care le au cu creşele sau grădiniţele copiilor. Din nou, angajatorii nu sunt în niciun fel obligaţi să ofere acest beneficiu, fiind la latitudinea fiecărei companii de a decide dacă oferă sau nu acest beneficiu extrasalarial.
Aceste cheltuieli făcute de angajator sunt ulterior scăzute din impozitul pe profit datorat, iar dacă suma depăşeşte impozitul pe profit, diferenţa va fi scăzută, în ordine, din impozitul pe salarii reţinut de companie, din TVA-ul sau accizele datorate. Aceste sume primite de salariat nu sunt venituri impozabile şi pentru ele nu se datorează nici contribuţii sociale pentru pensii şi sănătate.
Costurile decontate pentru testare epidemiologică şi vaccinareCosturile generate de testarea epidemiologică şi vaccinarea salariaţilor sunt scutite de taxe pentru firme. Mai exact, pentru sumele plătite sau decontate salariaţilor pentru a se testa epidemiologic, cum ar fi pentru depistarea infecţiei cu COVID-19 sau pentru virusul gripal, dar şi pentru vaccinare, firma nu va plăti impozit şi contribuţii la pensii şi sănătate.
Bani de vacanţă în limita unui câştig salarial mediu brutSalariaţii pot primi bani de la angajator pentru a se duce în vacanţă sau la tratament, în timpul concediului de odihnă, în limita a unui salariu mediu brut. Dacă banii primiţi de salariat nu depăşesc suma de 5.380 lei,
corespunzătoare câştigului mediu brut din 2021, aceştia nu sunt impozabili.
Totuşi, dacă banii de vacanță acordați de angajator depășesc această sumă, salariații vor datora la stat impozit pe venit (10%) și contribuții sociale pentru pensii (25%) și sănătate (10%).
Deducerile personale pentru cei cu venituri miciPotrivit Codului fiscal, cei cu salarii mici și cei care au și persoane în întreținere pot obține deduceri salariale în fiecare lună, ajungând să plătească mai puțin impozit la stat. Aceste deduceri pot fi obţinute doar de cei care au un salariu brut mai mic de 3.600 lei pe lună.
Practic, deducerea depinde direct de cât de mare e salariul, raportat la pragul de mai sus, dar și de numărul de persoane aflate în întreținere. Salariaţii care au un venit brut mai mic sau egal cu 1.950 de lei şi nu au persoane în întreţinere declarate angajatorului beneficiază de o deducere personală de 510 lei, de pildă. Iar suma tot crește, ajungând la 1.310 lei, pentru salariații care au patru sau mai multe persoane în întreținere.
Abonament medical privat Românii sunt încurajați să-și facă abonamente de sănătate la clinicile private, de când s-a introdus în Codul fiscal o deducere pentru aceste abonamente în limita a 400 de euro pe an, prin OUG nr. 3/2017.
Practic, pentru a obține deducerea, e nevoie să prezentați angajatorului contractul de abonament medical. Acesta va opera scutirea, urmând ca la salariu să primiți ceva mai mulți bani.
Dar și angajatorii pot să suporte pentru angajații lor costurile unor prime de asigurare sau abonamente medicale, avantajele fiscale fiind condiționate de aceeași limită de 400 de euro pe an.
DiurnaSalariaţii detașați sau delegați au dreptul la plata cheltuielilor de transport şi cazare, precum şi la o indemnizaţie specială, potrivit Codului muncii.
Codul fiscal prevede că diurna de până la 50 de lei/zi este deductibilă, valoare aplicabilă din 2019, însă cea pentru delegări mai mici de 12 ore este impozabilă. Totuşi, salariaţii aflaţi în delegaţie sau detaşaţi în afara localităţii nu pot primi tichete de masă.
Ajutoare pentru adopţieSalariaţii vor putea primi din acest an ajutoare pentru adopţie de la angajator, pentru care nu se vor plăti taxele salariale la stat, respectiv impozit pe venit şi contribuţii la pensii şi sănătate.
Ajutoarele pentru adopție apar pe o listă pe care mai sunt incluse în prezent
ajutoarele de înmormântare, ajutoarele pentru boli grave și incurabile, ajutoarele pentru naștere sau cadourile în bani ori în natură.
Maşina de serviciuSalariaţii microîntreprinderilor sau ai companiilor ce aplică impozitul specific pot primi maşini de serviciu pentru care firma angajatoare nu va plăti impozit pe venit sau contribuţiile la sănătate şi pensii.
Totuşi, sunt vizate doar vehiculele rutiere motorizate de maximum 3.500 de kg și maximum nouă scaune, inclusiv cel al șoferului. Cu alte cuvinte, vorbim, în principiu, de mașinile mici.
Cadourile oferite de angajatori nu sunt impozabile, în anumite condițiiCadourile, inclusiv tichetele cadou oferite de angajatori salariaţilor, cât şi cele oferite în beneficiul copiilor minori ai acestora, cu ocazia Paştelui, zilei de 1 iunie, Crăciunului şi a sărbătorilor similare, precum şi beneficiile de acest tip oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, în măsura în care valoarea acestora pentru fiecare persoană în parte nu depăşeşte 150 lei.
Spre exemplu, un angajat cu un copil poate primi cadouri neimpozabile în cuantum de 300 de lei - 150 de lei pentru el şi încă 150 de lei pentru copilul său minor. Salariatul ce are doi copii minori poate beneficia de tichete cadou în valoare de 450 de lei - 150 de pentru el şi câte 150 de lei pentru fiecare dintre cei doi copii ai săi.
Bine de ştiut: Din acest an,
cadourile date de angajatori de Ziua Copilului sunt netaxabile numai dacă sunt pentru copiii salariaţilor.
Tichete de masă, creşă sau cele culturaleTichetele de masă se acordă lunar salariaţilor, fie în format tipărit, fie electronic, doar pentru achiziţia de alimente sau achitarea meselor. Valoarea unui tichet de masă a fost stabilită în toamna lui 2020 la 20,01 lei.
Tichetele culturale pot fi folosite pentru a plăti diverse bunuri și servicii culturale: cărţi, manuale şcolare, albume muzicale, filme, dar și abonamente sau bilete la spectacole, concerte, proiecție de filme, muzee, festivaluri sau parcuri tematice. Valoarea maximă a sumei acordate ca tichet cultural este de 160 de lei, în cazul acordării lunare a acestora și de 320 de lei/eveniment, în cazul tichetelor acordate ocazional.
Tichetele de creșă se acordă salariaților care nu beneficiază de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la doi ani (sau trei ani, în cazul copilului cu handicap) și de indemnizația aferentă. Valoarea maximă a sumei acordate ca tichet de creșă nu poate depăși 470 de lei pe lună, pentru fiecare copil ce merge la creșă.
Pensia facultativăSalariatul care are un contract încheiat cu un fond de pensii privat pentru a contribui la Pilonul III de pensii (cele facultative) îl poate folosi pentru a cere de la angajator aplicarea deducerii acestuia din impozitul pe venit, nu oricum însă, ci în limita a 400 de euro pe an, potrivit Codului fiscal.
În aceeași măsură, și angajatorii pot să le plătească angajaților lor astfel de contribuții la fondurile de pensii facultative. Și aici se aplică plafonul de 400 de euro pe an. Potrivit Codului fiscal, aceste cheltuieli sunt integral deductibile la determinarea rezultatului fiscal, în cazul impozitului pe profit. Orice depășește acest plafon este considerat beneficiu extrasalarial și taxat în consecință.
Comentarii articol (0)