avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 615 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Acordare tichete cadou
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Acordare tichete cadou

Este legal sa se acorde tichete cadou angajatilor care lucreaza in zilele de sambata si duminica???Sau aceste tichete cadou se pot acorda doar ocazional(Paste, Craciun, 8 Martie,etc.)??
Mentionez ca intr-o luna angajatii nu depasesc numarul de ore lucratoare, dar lucreaza si in weekend, dar primesc zile libere in cursul saptamanii si ca sa-i stimulam am vrea sa le acordam cate un tichet cadou pt. fiecare zi de weekend lucrata.Se poate sau nu??
Cel mai recent răspuns: mirela2000 , utilizator 10:08, 9 Noiembrie 2017
Buna ziua,

Acest aspect se precizeaza in legea Legea nr. 193/2006 privind acordarea tichetelor cadou şi a tichetelor de creşă:

Art.1 Societăţile comerciale, regiile autonome, societăţile şi companiile naţionale, instituţiile din sectorul bugetar, unităţile cooperatiste, celelalte persoane juridice, precum şi persoanele fizice care încadrează personal pe bază de contract individual de muncă pot utiliza bilete de valoare sub forma tichetelor cadou şi a tichetelor de creşă.
Art.2 (1) Tichetele cadou se pot utiliza pentru campanii de marketing, studiul pieţei, promovarea pe pieţe existente sau noi, pentru protocol, pentru cheltuielile de reclamă şi publicitate, precum şi pentru cheltuieli sociale.

Cheltuielile cu cadourile in bani si in natura sunt incadrate in categoria cheltuielilor sociale, care sunt deductibile la calculul impozitului pe profit in limita unei cote de pana la 5%.

Tichetele cadou sunt considerate avantaje de natura salariala ori asimilate salariilor si sunt acordate in beneficiul copiilor minori ai angajatilor, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului sau angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie, in limita sumei de 150 lei sau peste acest plafon sunt supuse impozitului pe venit. Astfel, la stabilirea impozitului pe venituri din salarii se iau in calcul aceste avantaje, care sunt cuprinse in venitul brut lunar din salarii, avantaje care se impoziteaza cu cota de 16%.

Asadar, nu exista nicio legatura intre zile de weekend lucrate si tichete cadou. In schimb, puteti sa le acordati angajatilor un spor de weekend, care sa ii mentina motivati.

Speram ca raspunsul nostru v-a fost de ajutor.

O zi frumoasa,
Echipa Reinvent
Multumesc frumos pt. raspuns, dar sporul de weekend cum as putea sa-l incadrez pe statul de plata. De ex. un angajat lucreaza 2 zile de weekend intr-o luna si primeste 10 lei pt. fiecare zi de weekend lucrata. Deci nu este un spor permanent, vrem sa acordam in functie de nr. de zile de weekend lucrate, este in regula daca cei 20 lei ii incadrez la alte venituri pe statul de plata??
Da, este in regula daca le prevedeti in categoria "Alte drepturi salariale" , daca nu exista rubrica speciala de sporuri.
Daca nu se acorda potrivit legii, se calculeaza si contributiile sociale:

Cod fiscal:

ART. 142 - Venituri din salarii și venituri asimilate salariilor care nu se cuprind în baza lunară de calcul al contribuțiilor de asigurări sociale

Nu se cuprind în baza lunară de calcul al contribuțiilor de asigurări sociale următoarele:

b) ajutoarele de înmormântare, ajutoarele pentru bolile grave și incurabile, ajutoarele pentru dispozitive medicale, ajutoarele pentru naștere, ajutoarele pentru pierderi produse în gospodăriile proprii ca urmare a calamităților naturale, veniturile reprezentând cadouri în bani și/sau în natură oferite salariaților, cele oferite pentru copiii minori ai acestora, inclusiv tichetele cadou, contravaloarea transportului la și de la locul de muncă al salariatului, acordate de angajator pentru salariații proprii sau alte persoane, precum și contravaloarea serviciilor turistice și/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, acordate de angajator pentru salariații proprii și membrii de familie ai acestora, astfel cum este prevăzut în contractul de muncă.

Cadourile în bani și în natură oferite de angajatori angajaților, cele oferite în beneficiul copiilor minori ai acestora, inclusiv tichetele cadou, cu ocazia Paștelui, zilei de 1 iunie, Crăciunului și a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, precum și cadourile în bani și în natură oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie nu sunt cuprinse în baza lunară de calcul, în măsura în care valoarea acestora pentru fiecare persoană în parte, cu fiecare ocazie din cele de mai sus, nu depășește 150 lei.

r) tichetele de masă, voucherele de vacanță, tichetele cadou și tichetele de creșă, acordate potrivit legii;



Norme:

5. (1) În aplicarea prevederilor art. 142 lit. b) din Codul fiscal, partea care depășește limita de 150 lei reprezintă venit din salarii și se cuprinde în baza de calcul al contribuțiilor sociale obligatorii.

(2) În sensul art. 142 lit. r) din Codul fiscal, nu se cuprind în baza lunară de calcul al contribuțiilor sociale obligatorii tichetele cadou acordate potrivit legii, altele decât cele acordate pentru ocaziile prevăzute la art. 142 lit. b) din Codul fiscal.

(3) La încadrarea în categoria veniturilor din salarii și asimilate salariilor care nu se cuprind în bazele de calcul al contribuțiilor sociale obligatorii, a sumelor sau avantajelor acordate, prevăzute la art. 142 din Codul fiscal, primite în legătură cu o activitate dependentă, se aplică, după caz, regulile stabilite prin normele metodologice de aplicare a art. 76 alin. (4) din Codul fiscal.
Ultima modificare: Marți, 14 Iunie 2016
Ioan Petru Butariu, Contabil
Buna seara,
Imi puteți spune daca exista o suma limita pe care o poate oferi angajatorul unui salariat in tichete cadou? Nu gasesc nicaieri informatii referitoare la acest lucru. Poate de exemplu sa-i ofere salariatului de ziua lui tichete cadou in valoare de 1000 lei?
Multumesc

Alte discuții în legătură

Tichete cadou SZABO PARASCHIVA SZABO PARASCHIVA DACA AM ANGAJATI NUMAI BARBATI, FARA COPII, POT SA LE ACORD TICHETE CADOU DE PASTE (vezi toată discuția)
Tichete cadou paste 2012 misuku81 misuku81 buna ziua, dorim sa dam tuturor salariatilor societatii cu ocazia Pastelui 2012 tichete cadou (valoare aproximativa 300 lei fiecare). In afara de ... (vezi toată discuția)
Tichete cadou marianatiseanu marianatiseanu Tichetele cadou se pot oferi salariatilor in limita a 150 lei, sau suma totala nu este restrictiva? Adica se poate oferi unui salariat 5 tichete x 50 lei = 250 ... (vezi toată discuția)