Nu mai devreme de luna decembrie 2017 s-a introdus în Ordonanța de urgență nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate posibilitatea de a-ți încheia un contract de asigurare facultativă pentru concedii și indemnizații medicale.
Modificarea a fost făcută prin OUG nr. 99/2017, în care s-a precizat următorul lucru: cei care, la 31 decembrie 2017, sunt asigurați în sistem pentru concedii și indemnizații medicale pe bază de declarație de asigurare în acest scop trebuie să meargă în ianuarie să-și facă conctracte de asigurare. Altfel, nu mai beneficiază de asigurare, scrie în ordonanță.
Cei care au vrut să facă asta până acum nu au avut posibilitatea, pentru că mai lipsea o serie de prevederi legale. Vineri însă acest aspect a fost tranșat. Vechile norme de aplicare a OUG nr. 158/2005 au fost oficial înlocuite cu un nou set de norme. Vorbim de Ordinul comun nr. 15/2018/1311/2017 pentru aprobarea normelor de aplicare a prevederilor OUG nr. 158/2005, care se aplică deja, fiind publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 31 din 12 ianuarie 2018.
Contractul de asigurare trebuie încheiat cu casa de asigurări de sănătate la care sunt luate în evidență respectivele persoane. Contribuția la sănătate trebuie plătită lunar, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se datorează, conform normelor în vigoare.
În norme mai scrie că, ori de câte ori intervin modificări asupra elementelor care au stat la baza încheierii contractului, asiguratul trebuie să meargă în cel mult 30 de zile să facă un act adițional la contract în care să specifice acele modificări. Spre exemplu, dacă intervin modificări la venituri.
În fine, un astfel de contract încetează la data la care expiră perioada pentru care a fost făcut, dacă nu se mai plătește contribuția sau la data când asiguratul dobândește calitatea de persoană asigurată pentru concedii și indemnizații medicale în temeiul legii (devine salariată, de exemplu).
Notă: În acest context, e interesant să menționăm o chestiune legată de contribuțiile pe care le plătesc persoanele fizice autorizate (PFA) la sănătate și la pensii. Mai exact, conform ultimelor modificări, oricât de mult câștigă un PFA, plătește aceiași bani pentru contribuții.