Vom avea, poate chiar anul acesta, o nouă lege a construcțiilor, una mai clară și mai bine structurată, conform Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, inițiatorul Proiectului de lege privind autorizarea executării lucrărilor de construire și desființare a construcțiilor.
În mare, spun cei de la minister, se va prelua cam tot conținutul Legii nr. 50/1991. Însă noul proiect este abia la început de parcurs legislativ, așadar, va mai dura puțin până să poată să se aplice. Concret, el trebuie să treacă de Guvern, să fie dezbătut și votat în ambele Camere ale Parlamentului, să treacă de aprobarea șefului statului și să fie publicat în Monitorul Oficial.
Legea nr. 50/1991, actualul cadru legal în materie de construcții, a suferit modificări anuale. În 2016 a fost adoptată Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 100/2016, care venise cu modificări importante, dar pe care parlamentarii au respins-o într-un final, după ce respectivele prevederi au stat în vigoare câteva luni. În nota de fundamentare a proiectului, cei de la minister precizează însă că s-au inspirat și din prevederile acestei ordonanțe respinse pentru a construi proiectul noii legi.
Există însă în proiectul în dezbatere unele chestiuni diferite de actuala lege, pe care le vom aminti pe scurt.
În primul rând, se stabilește mult mai clar care e documentația necesară obținerii autorizației de construire/desființare, care e conținutul proiectului pentru autorizarea executării lucrărilor de construire, al proiectului pentru autorizarea executării lucrărilor de desființare și al proiectului de organizare a execuției lucrărilor.
Apoi, sunt prevăzute modificări în privința listei de lucrări pentru care nu e necesară o autorizație de construire:
- lista va fi mai lungă decât în prezent (solariile vor fi incluse expres sau modificările de compartimentare nestructurală, demontabilă, din materiale ușoare);
- vor exista liste cu excepții în ceea ce privește emiterea autorizației fără necesitatea unor documente importante;
- va exista și o listă cu lucrări pentru care nu e necesară autorizația, indepdendent de alte condiții.
Conform proiectului, tot ceea ce se construiește izolat (chiar și provizoriu), pe domeniul privat/public al statului sau al orașelor/comunelor va putea fi desființat fără autorizație de desființare, fără sesizarea organelor de cercetare penală și/sau instanțelor judecătorești și pe cheltuiala contravenientului. De asemenea, în documentul în dezbatere sunt tratate distinct situațiile particulare de genul modificărilor în perioada de valabilitate a autorizației.
În privința sancțiunilor, proiectul prevede că neafișarea panoului investiției se va sancționa cu amendă de 1.000 lei. Apoi, emiterea autorizațiilor de construire cu nerespectarea termenului (24 de luni) va fi pedepsită mai ușor, maximul amenzii urmând să fie de 5.000 de lei, iar nu de 30.000 de lei. De asemenea, emiterea certificatelor de urbanism cu încadrarea eronată în regimul juridic, economic sau tehnic se va sancționa cu amenzi între la 5.000 lei la 20.000 lei.
Atenție! Proiectul de lege privind construcțiile NU se aplică momentan. Acesta trebuie aprobat de Guvern, de Parlament, de șeful statului și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)