Furtuna politică s-a transformat în uragan pentru omul de rând. Nu doar că mătură aproape orice urmă de bunăstare, dar ameninţă şi dezvoltarea economiei pe viitor. Cu un euro care tot muşcă din leu, o viaţă de zi cu zi tot mai scumpă şi companii din ce n ce mai reticente în a investi în economia locală, România bate pasul pe loc... şi numără pierderi.
Un euro mai puternic înseamnă că ne rămân mai puţini bani din salariu după ce plătim rate şi chirii. La o rată medie de 300 de euro avem o diferenţă, într-un singur an, de peste 40 de lei. Impactul nu este deloc unul mic - sunt 250 de mii de români cu împrumuturi în valută. Dau mai mulţi bani şi cei care stau în chirie. La o chirie medie - 250 de euro pentru un apartament de 2 camere - înseamnă că un român va plăti acum o mie 164 de lei.
Datele oficiale arată că - din fondul total de locuinţe, de 8,89 de milioane, 3 la sută sunt închiriate - mai precis 266 de mii de apartamente şi case. Aşa că, doar din diferenţa de curs, românii ar putea pierde 19,8 milioane de lei.
Analiză. Locuințele rămân mai ieftine decât în perioada crizei
Deși au recuperat o bună parte din declinul consemnat în perioada de recesiune economică, locuințele autohtone sunt, în medie, cu 31,5% mai ieftine decât în urmă cu 10 ani (T4 2007).
Față de 2016, proprietățile rezidențiale au fost însă, per ansamblu, cu 9,1% mai scumpe în 2017, arată un raport publicat Imobiliare.ro, potrivit News.ro. Ultimul trimestru din 2017 reflectă, chiar dacă într-o măsură mai redusă față de începutul anului, această tendință generală de creștere: indicele prețurilor solicitate pentru proprietățile rezidențiale a consemnat în perioada menționată un avans de 1,9%. În spatele acestei cifre se ascunde o evoluție destul de neuniformă în Capitală față de restul țării, dar și în funcție de sectorul de piață analizat. Mai exact, apartamentele din București s-au apreciat ușor, cu doar 0,6%, în vreme ce, în restul țării, pe acest segment a avut loc un avans de 3,3%. Foarte interesant este cursul prețurilor caselor (și vilelor), care în Capitală s-au ieftinit cu 2,2%, dar în rest s-au apreciat cu 8,5%.
Record 2017: Cele mai multe mașini SH importate
Piaţa maşinilor rulate din import a atins anul trecut cel mai ridicat nivel de când există statistici, crescând cu 74% faţă de 2016, până la jumătate de million de unităţi, potrivit unei analize realizate de Autovit.ro pe baza datelor oferite de Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).
”Cel mai mare nivel al pieţei a fost atins în 2008, când s-au înregistrat 300.000 de unităţi. De cealaltă parte, cel mai slab an pentru piaţa maşinilor rulate a fost 2011, când totalul nu a atins nici 100.000 de unităţi”, se arată în comunicatul DRPCIV, informează News.ro.
Tranzacţiile cu maşinile noi şi rulate au atins un record istoric în 2017, cele noi depăşind 100.000 de unităţi, iar cele rulate 1,1 milioane de unităţi. La cele rulate, 518.927 au reprezentat maşini din import, iar 496.723 au fost reînmatriculări. Spre comparaţie, în 2016, piaţa maşinilor rulate a ajuns la un număr de 641.909 unităţi.
”Anul trecut, piaţa de maşini noi a depăşit, după aproape un deceniu, 100.000 de unităţi, acesta fiind cel mai ridicat nivel din ultimii opt ani şi al patrulea an consecutiv de creştere”, se arată în comunicat.
Comentarii articol (0)