Prevederile Codului de procedură fiscală stabilesc faptul că TVA solicitată la rambursare prin deconturile cu sumă negativă de TVA cu opțiune de rambursare, depuse în cadrul termenului legal de depunere, este rambursată de organul fiscal central. Acest lucru înseamnă că persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA pot solicita rambursarea sumei negative a taxei din perioada fiscală de raportare. În același timp, există și opțiunea de a cere raportarea soldului sumei negative în decontul perioadei fiscale următoare.
Procedura rambursării de TVA (soluționarea deconturilor cu sumă negativă) este prezentată în cadrul Ordinului Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) nr. 3.699/2015, un act normativ ce a fost modificat și completat în cursul anului trecut, prin intermediul Ordinului ANAF nr. 1.232/2017.
Astfel, ultimul act normativ menționat în paragraful anterior modifică procedura rambursării de TVA. Sunt introduse, de asemenea, reguli noi cu privire la modul în care un contribuabil este înregistrat și/sau radiat dintr-o bază de date specială a persoanelor impozabile cu risc fiscal în privința rambursărilor de TVA.
Depunerea şi înregistrarea deconturilor de TVA
Conform prevederilor din Ordinul ANAF nr. 3.699/2015, deconturile de TVA se depun de către persoanele impozabile, înregistrate în scopuri de taxă pe valoarea adăugată, prin una din următoarele modalități, respectând termenele prevăzute de Codul fiscal:
- depunere la organul fiscal competent;
- depunere prin poștă;
- depunere direct la compartimentul cu atribuții în gestionarea declaraților fiscale;
- depunere prin mijloace electronice sau prin sisteme electronice de transmitere la distanță.
După primirea deconturilor de TVA, acestea se grupează pe următoarele categorii:
- deconturi cu sume pozitive (cu TVA de plată);
-
deconturi cu sume negative, astfel:
- deconturi cu sume negative cu opţiune de rambursare;
- deconturi cu sume negative fără opțiune de rambursare (sume care se reportează în decontul perioadei următoare).
Sumele negative din deconturile cu sume negative cu opțiune de rambursare se transmit către compartimentul cu atribuții în domeniul soluționării deconturilor cu sume negative de TVA cu opțiune de rambursare, în vederea efectuării analizei de risc.
Soluționarea deconturilor de TVA
În cazul deconturilor cu sume negative de TVA pentru care se solicită rambursarea TVA, acestea se vor soluționa în funcție de gradul de risc fiscal pe care îl prezintă contribuabilul, după cum urmează:
- în cazul deconturilor de TVA cu risc fiscal mic - prin emiterea deciziei de rambursare a TVA, emisă de compartimentul de specialitate în termen de maximum cinci zile de la data depunerii decontului;
- în cazul deconturilor de TVA, depuse de alţi contribuabili decât marii contribuabili, contribuabilii mijlocii sau exportatorii, încadrate la risc fiscal mediu - cu analiză documentară;
- în cazul deconturilor de TVA cu risc fiscal mare - cu inspecţie fiscală anticipată.
Totodată, Ordinul ANAF nr. 3.699/2015 precizează faptul că inspecția fiscală anticipată pentru soluționarea unuia sau mai multor deconturi cu sume negative de TVA cu opțiune de rambursare la același contribuabil se poate finaliza chiar dacă la acesta este în curs de efectuare o altă inspecție fiscală pentru o perioadă anterioară.
În categoria riscului fiscal mic se încadrează deconturile cu sume negative de TVA cu opțiune de rambursare depuse de persoanele impozabile care îndeplinesc simultan următoarele condiții:
- nu au fapte de natura infracțiunilor înscrise în cazierul fiscal;
- nu au risc fiscal mare stabilit de organele fiscale;
- sumele solicitate la decontare sunt de până la 45.000 lei.
În cazul acestor contribuabili, Fiscul va demara o inspecție fiscală ulterioare decontării sumelor solicitate prin deconturile cu sume negative de TVA.
Cum este stabilit gradul de risc fiscal
În vederea soluționării deconturilor cu sume negative de taxă pe valoarea adăugată cu opțiune de rambursare depuse de persoanele impozabile, altele decât marii contribuabili, contribuabilii mijlocii sau exportatorii, Fiscul va derula o procedură de stabilire a gradului de risc fiscal.
Primul pas al acestei proceduri îl reprezintă stabilirea standardului individual negativ (SIN). Acesta nu este altceva decât suma maximă a TVA ce poate fi rambursată fără analiză documentară sau inspecție fiscală anticipată. În această situație, administrația fiscală consideră gradul de risc implicat ca fiind la un nivel acceptabil.
SIN este determinat trimestrial, în condiții de activitate normală și continuă a persoanei impozabile, ținându-se cont și de modul de îndeplinire a obligațiilor fiscale în perioada de referință:
- la data de 5 februarie se stabileşte SIN pentru trimestrul I;
- la data de 5 mai se stabileşte SIN pentru trimestrul II;
- la data de 5 august se stabileşte SIN pentru trimestrul III;
- la data de 5 noiembrie se stabileşte SIN pentru trimestrul IV.
Desfășurarea analizei documentare
Pentru efectuarea analizei documentare, Fiscul solicită persoanei impozabile prezentarea de documente suplimentare, care să justifice diferența în plus de sumă solicitată la rambursare:
- jurnalele de vânzări și de cumpărări;
- balanțele de verificare;
- contracte comerciale, facturi și documente vamale care să ateste exportul efectuat;
- documente care să ateste efectuarea unei investiții, precum și alte documente din care să rezulte suma solicitată la rambursare;
- orice alte documente pe care organul fiscal le consideră necesare pentru justificarea rambursării.
Documentele vor fi prezentate în original şi în copie şi trebuie să se refere la perioada din care provine suma negativă de taxă pe valoarea adăugată.
Rambursarea de TVA poate dura până la nouă luni
Potrivit Codului de procedură fiscală, rambursarea de TVA se face, ca regulă, în 45 de zile, dar și în 90 de zile în cazul soluționării unui decont de TVA cu control anticipat. Totodată, termenul inițial poate fi prelungit cu o periodă de la două la șase luni atunci când, pentru soluționarea cererii depuse de contribuabil, este necesară administrarea de probe suplimentare relevante pentru luarea deciziei.
În această perioadă ce poate ajunge până la nouă luni, contribuabilul nu poate solicita dobânzi pentru rambursarea cu întârziere a TVA.