Explicaţii pentru cel mai slab leu din istorie
Pe fondul tensiunilor politice, leul a atins o cotaţie istorică. Cel mai slab nivel, în raport cu euro. Banca Naţională a României a afişat un curs de 4,66 lei pentru un euro, iar cei care resimt din plin deprecierea sunt cei un sfert de milion de români care au credite în valută.
Pentru prima oară în istorie, moneda europeană a depăşit pragul de 4,66 lei. În ultimele două luni, am avut cinci cotaţii-record. Avansul euro e resimţit direct de cei care au rate sau chirii în euro.
Una dintre explicaţiile deprecierii leului e pusă de experţi pe seama instabilităţii politice. Specialiştii în economie spun că este poliţa pe care o plătim cu toţii pentru felul haotic în care politicul a ales să guverneze.
Cristian Păun, profesor de economie: „Cred că ar trebui să fim puţin mai atenți ca această țară să poată să o ducă mai bine. Dacă ești neatent, imediat economia te sancţionează. Orice eroare la nivel politic îşi regăseşte imediat costurile la nivel economic”.
Dincolo de tensiunile din sfera politicului, deprecierea leului arată că nu reuşim să avem o creştere economică sănătoasă.
Premieră în România | Autobuze cu GPS la țară
Călătorii au scăpat de aşteptatul autobuzului în staţii. Deocamdată vorbim doar de locuitorii din Bihor, judeţ unde în premieră în România, autobuzele sunt monitorizate prin GPS. De acum, oamenii ştiu exact când vine autobuzul şi cât fac până la destinaţie.
Aplicaţia BusBihor a fost lansată de administraţia judeţeană şi adună date de la aparatele GPS montate pe cele 250 de autobuze şi microbuze care fac curse în tot judeţul. Călătorii pot verifica orarul vehiculelor, în ce localitate se află acestea şi în cât timp ajung în staţia unde se află.
Vlad Gaje, Autoritatea de Transport Bihor: E un sistem care reuneşte 42 de operatori de transport, deci este o premieră în România.
Tânără: Mi se pare foarte fain, că nu ar trebui să vii până aici sau ceva fără să ştii şi aşa ştii direct ora şi tot, la cât să vii.
În timp ce tinerii apreciază aplicaţia şi o folosesc cu uşurinţă, călătorii în vârstă se ghidează tot după orarul afişat în staţii.
Cod galben de ninsori și viscol în 22 de județe
De luni va intra în vigoare şi o altă avertizare cod galben, în opt judeţe, în special din est, unde se vor înregistra ninsori abundente şi viscol. Atenţionarea începe la ora 5:00 şi se va încheia la ora 22:00. În intervalul menționat în județele Galați, Vrancea, Buzău, Brăila, Ialomița, Călărași, Constanța și Tulcea, treptat vor predomina ninsorile, iar vântul va avea intensificări susținute, cu viteze la rafală în general de 65-75 km/h, viscolind ninsoarea și determinând scăderea vizibilității.
În jumătatea de sud a țării și în zona montană se vor cumula cantități de apă de 10-15 l/mp și izolat, îndeosebi în Dobrogea, 30-35 l/mp. Până în dimineața zilei de luni (22 ianuarie), în Dobrogea vor predomina ploile, iar în Banat, Crișana, sudul Olteniei, precum și în sudul și estul Munteniei vor fi precipitații mixte. În celelalte regiuni, iar în cursul zilei de luni (22 ianuarie) și în sud și sud-est vor fi mai ales ninsori și se va depune strat nou de zăpadă. Temporar vântul va avea intensificări în vestul și sudul teritoriului, cu viteze de 45-55 km/h, iar pe crestele montane, 60-70 km/h. În regiunile sud-estice vântul va continua să prezinte intensificări și în noaptea de luni spre marți (22/23 ianuarie) spulberând zăpada.
Comentarii articol (0)