EY România a organizat joi, în București, cea de-a XII-a ediție a Conferinței anuale de fiscalitate, iar unul dintre subiectele discutate a făcut referire la trendurile din 2018 în controalele fiscale efectuate de autorități.
Potrit Mirunei Enache, partener al Diviziei de impozite directe a EY România, în practica ultimilor ani s-au remarcat tendințe precum:
- tranzacții cu contribuabili inactivi;
- deductibilitatea cheltuielilor cu servciiile (în special intra-grup);
- deducerea provizioanelor;
- tranzacții artificale/ contestarea substanței economice.
Astfel, existența unor pierderi fiscale timp de mai mulți ani pune pe gânduri autoritățile: "În momentul în care o firmă are pierderi, înregistrate în declarația 101, câțiva ani la rând, sunt suficienți vreo trei, se ridică așa un steguleț roșu și intrați pe lista scurtă. La reorganizări, mă refer la fuziuni, divizări, toată partea asta de reorganizări de grup, nu aș spune că este o frecvență foarte mare aici a controalelor inițiate din motivul acesta, dar sunt. Și la aplicarea de facilități fiscale - profit reinvestit, cercetare-dezvoltare...aceste mici facilități care sau strecurat în Codul fiscal, vor veni să vadă cum le-ați aplicat", a punctat expertul.
Din aceste considerente, partenerul de la EY România se așteaptă la o extindere a sferei de investigare în afara fiscalului, dar și la o intepretare agresivă a legii și o atitudine inflexibilă a inspectorilor.
Practic, aceasta a fost și tendința ultimilor ani: "Se extinde tot mai mult sfera de investigație în afara fiscalului, se duce spre evaziune. Evaziunea este ceva cu care nu se ocupă ANAF, se ocupă Procuratura. Din ce în ce mai mult, iar asta este o tendință mai accentuată în ultimii doi ani dacă nu mă înșel, în cazul foarte multor firme spre sfârșitul discuțiilor din cadrul controlului apare așa un fel de iz de încercare a autorităților de a spune: Să nu vă supărați pe noi, dar noi ne-am gândit să facem o sesizare, nu care cumva să fie o evaziune comisă aici, că noi nu suntem așa de competenți să facem genul ăsta de evaluare", a explicat Miruna Enache.
Astfel, chiar dacă cele mai multe dintre aceste investigații sunt ulterior închise, există o serie de neplăceri și costuri pe care contribuabilii vizați trebuie să le suporte.
În fine, specialistul menționat se așteaptă în continuare la menținerea atenției pe existența documentației justificative, precum și la un schimb obligatoriu de informații.