Ce spune canadianul care își închide afacerea din cauza modificărilor fiscale
Proprietarul canadian al unui restaurant din Cluj-Napoca spune că ar putea să-şi închidă afacerea din cauza taxelor pe care trebuie să le plătească statului. Acestea sunt de patru ori mai mari decât anul trecut. Tot anul acesta au crescut şi impozitele pentru cei șapte angajaţi ai localului.
Oliver a ajuns ca turist în Cluj-Napoca, dar i-a plăcut atât de mult încât a decis să nu mai plece din România. A deschis în urmă cu aproape patru ani un restaurant cu specific canadian. Schimbările legislative i-au dat însă afacerea peste cap.
Oliver Ryffel, proprietar de restaurant: „Guvernul a decis să pună un impozit special pentru restaurante şi hoteluri care nu mai era bazat pe venituri sau profit, ci pe unde este localizat restaurantul. Pentru noi a avut efectul de a crește de patru ori ce aveam de plătit.”
Un nou scandal în industria auto germană: Teste de poluare pe cobai umani
Un nou scandal zguduie industria auto din Germania. Volkswagen, BMW şi Daimler a fi plătit 25 de tineri ca să inhaleze, ore la rând, gaze de eşapament. Testele ar fi trebuit să identifice efectele poluante ale motoarelor diesel. Experimente similare au fost făcute şi pe maimuţe, susţin mai multe organizaţii nonguvernamentale. Cel puţin una dintre firme - Volskwagen - a recunoscut că aceste lucruri s-au întâmplat.
Metoda de testare a efectelor gazelor de eşapament asupra oamenilor şi maimuţelor a stârnit furie în Germania. Guvernul a transmis că astfel de studii n-au nicio justificare şi sunt înfiorătoare.
Steffen Seibert, purtător de cuvânt al Guvernului: „Nu e vorba doar despre nişte chestiuni de etică, întrebarea este care a fost scopul acestor teste. Industria auto ar trebui să reducă emisiile periculoase şi să respecte limitele de emisii. Asta nu înseamnă să folosească maimuţe sau chiar oameni care să demonstreze că nu fac rău.”
Testele ar fi avut scopul de a scoate cu basma curată companiile auto, după scandalul emisiilor poluante.
O lege din Polonia provoacă indignare în Israel și Ucraina
Israel acuză Polonia de negaționism pe tema Holocaustului. Totul a pornit de la o lege adoptată la Varșovia și care prevede, între altele, pedepse cu închisoarea pentru cei care evocă existenţa unor „lagăre poloneze ale morţii".
După instalarea sa la putere, în octombrie 2015, partidul conservator naţionalist polonez Lege şi Justiţie (PiS) a lansat o „politică istorică" vizând renaşterea patriotismului, mai ales prin elogierea faptelor de vitejie ale polonezilor din trecut - în faţa naziştilor germani, a regimului comunist, a naţionaliştilor ucraineni sau a Armatei roşii -, inclusiv prin rememorarea atitudinii polonezilor care şi-au riscat viaţa pentru a salva evrei.
Noua politică urmăreşte totodată să împiedice difuzarea de versiuni ale istoriei pe care Varşovia le consideră incorecte şi jignitoare. Până de curând, această politică nu a întâmpinat prea mare opoziţie, în afara unor confruntări verbale cu Ucraina. Nici revendicarea de despăgubiri de război din partea Germaniei nu a mai „făcut valuri", Berlinul considerând chestiunea închisă sub aspect legal.
Tensiunea a crescut însă după adoptarea, vineri, de către camera inferioară a parlamentului polonez a unei legi cu privire la Shoah, exterminarea evreilor de către germani care a avut loc în Polonia sub ocupaţie. Conservatorii aflaţi la putere în Polonia susţin că obiectivul principal al acestei legi este de a evita atribuirea „naţiunii sau statului polonez" a unor crime comise de germanii nazişti şi mai ales de a împiedica folosirea expresiei "lagăre poloneze ale morţii" referitor la lagărele amplasate pe teritoriul polonez ocupat de Germania hitleristă.
Comentarii articol (0)