1. Serviciile de asistență pentru înființarea firmei
Înființarea unei afaceri se face la ONRC prin înregistrarea unei societăți comerciale sau înregistrarea antreprenorului ca persoană fizică autorizată. Deși procedura nu este complicată și poate fi făcută chiar și de acasă prin intermediul platformei de servicii online disponibile pe site-ul ONRC, cele mai multe persoane solicită serviciile de consultanță oferită de juriști sau alți profesioniști.
Juristul va redacta actul constitutiv, va alege la sugestia antreprenorului codurile CAEN adecvate activităților ce vor fi desfășurate, va completa formularele solicitate de către ONRC, îi va îndruma pe asociați cu privire la depunerea capitalului social și va depune documentația completă în vederea înmatriculării societății.
2. Servicii de contabilitate
Societățile comerciale sunt obligate să-și țină contabilitatea operațiunilor desfășurate în partidă dublă, să întocmească balanțe de verificare lunare și să întocmească la finalul anului (în unele situații chiar semestrial) situații financiare.
Deși persoanele fizice autorizate și întrepreprinderile individuale pot alege să își păstreze contabilitatea în partidă simplă, pe măsură ce activitatea economică devine din ce în ce mai complexă, chiar și acestea vor apela la serviciile unor contabili.
În cele mai multe situații, mai ales în cazul afacerilor mici, serviciile de contabilitate sunt externalizate unor firme specializate.
Cu toate acestea, atunci când volumul de activitate crește, serviciile de contabilitate primară pot fi asigurate de către angajați ai societății.
3. Responsabilul financiar al societății
Orice afacere presupune cheltuirea de resurse financiare, în scopul procurării celorlalte resurse necesare implementării proiectului: echipamente, utilaje, dotări, mobilier, diverse servicii, resurse umane și altele.
Un responsabil financiar va urmări felul în care resursele financare pe care societatea la are la dispoziție vor fi consumate eficient pentru atingerea obiectivelor propuse. De asemenea, un responsabil financiar va urmări:
- ținerea evidenței cheltuielilor efectuate;
- va autoriza plățile efectuate;
- Va întocmi situații financiare globale sau pe activități desfășurate.
4. Servicii juridice
După ce societatea este înregistrată, este recomandat ca societatea să își stabilească forma și conținutul documentelor comerciale pe care le va utiliza. Prin urmare, este necesar ca societatea să apeleze iarăși la serviciile unui jurist.
Ofertele comerciale, contractele de vânzare cumpărare, contractele de muncă, contractele de garanție, dar și multe alte documente interne utilizate de către societate trebuie să fie întocmite cu respectarea condițiilor legale, urmărind protejarea intereselor societății în relația cu terții.
5. Inginer tehnolog
Orice firmă din sfera producției va trebui să respecte anumite procese de fabricație în vederea realizării planului de producție și a obiectivelor privind calitatea.
Inginerul tehnolog este specialistul care va furniza rețetele de fabricație în cazul unei afaceri din industria alimentară, și consumul specific de materii prime, materiale în cazul afacerilor din cadrul altor industrii prelucrătoare.
În cadrul oricărei activități, responsabilul tehnic este însărcinat cu urmărirea achizițiilor de resurse materiale necesare derulării activității curente. Resposabilul tehnic va proiecta fluxul tehnologic și va cunoaște în detaliu informații despre echipamentele și utilajele necesare. Un responsabil tehnic va urmări:
- urmărirea consumurilor de utilități, materii prime și materiale consumabile;
- supervizarea fluxului tehnologic și al proceselor de lucru cu scopul de a îmbunătăți metodele de lucru;
- realizarea de probe de testare a termenului de valabilitate.
6. Specialist în resursele umane
Relațiile dintre societate și potențialii salariați trebuie să fie gestionate de un specialist care să asigure respectarea prevederilor legale cu privire la salarizare, condiții și relații de muncă. Efectiv, un specialist în resursele umane va ajuta societatea în următoarele situații:
- la recrutarea și selecția personalului necesar, conform cerințelor specifice ale societății;
- la stabilirea salariului de încadrare, a sporurilor acordate;
- la întocmirea regulamentelor interne ale societății;
- concedierea personalului în condiții legale;
- întocmirea unor formulare, acte adiționale, decizii în legătură cu contractele de muncă încheiate.
7. Expert în achiziții publice
De fiecare dată când societatea va dori să participe la diverse proceduri de achiziții publice, va trebui să întocmească o documentație specială. De aceea, serviciile privind întocmirea ofertei financiare și tehnice și a celorlalte documente și informații solicitate trebuie să fie realizate de către un specialist.
Astfel, responsabilul cu achizițiile publice va avea următoarele atribuții:
- va respecta procedura aplicabilă și va întocmi documentația necesară conform caietului de sarcini impus;
- va asigura respectarea termenelor necesare pentru pregătirea ofertelor, verificarea lor, formularea contestațiilor;
- va urmări respectarea bugetului alocat pentru fiecare obiect de investiție.
8. Activitatea de secretariat
Uneori neglijat, departamentul de secretariat are atribuții importante, ocupându-se de toate sarcinile repetitive ale societății. Asigură, de asemenea, fluxul informațional dintre diverse departamente ale societății, pe de o parte, dar, pe de altă parte, și dintre acestea și organizații sau instituții externe.
Secretariatul unei societăți are atribuții precum:
- transmite factorilor interesați documentele, informațiile necesare primite din exterior;
- stabilește, la solicitarea conducerii societății, întâlniri între responsabilii diverselor departamente funcționale ale firmei;
- întocmește minuta discuțiilor și asigură diseminarea informațiilor;
- asigură secretariatul societății, fluxul de intrare și ieșire al documentelor și informațiilor.
9. Consultantul în accesarea fondurilor europene
Atunci când conducerea societății urmărește extinderea activității prin accesarea unor fonduri externe nerambursabile, consultantul este persoana responsabilă cu identificarea soluțiilor de finanțare, precum și cu identificarea condițiilor de eligibilitate pe care firma va trebui să le respecte.
Consultantul în accesarea fondurilor nerambursabile va întocmi documentația necesară în vederea accesării unui ajutor nerambursabil și va asigura depunerea acesteia în condițiile impuse de către finanțator.
În mod evident, lista de specialiști a unui proiect nu poate fi restrânsă doar la cei enumerați. În funcție de complexitatea afacerii, societatea va avea nevoie, printre altele și de specialiști în resurse umane, comunicare, informare și publicitate sau altele.
Notă: Acest articol face parte dintr-o campanie informativă derulată de avocatnet.ro pentru sprijinirea antreprenorilor care intenționează să lanseze sau să conducă o afacere. Toate materialele din serie pot fi citite aici.
Comentarii articol (0)