România are cel mai slab sistem medical din Europa, pentru al doilea an la rând
Avem cel mai slab sistem medical din Europa. Este o statistică făcută la nivel european care arată că România nu a adunat nici măcar 500 de puncte din o mie cât avea clasamentul. Mai mult, sistemul medical pare că s-a înrăutăţit pentru că, în ultimii doi ani, ne-au depăşit inclusiv Albania şi Muntenegru.
Pentru a face clasamentul, Indexul European al Consumatorului de Sănătate a mizat pe chestionare completate chiar de pacienţi. Au fost luate în calcul de la drepturile şi informarea pacienţilor până la timpii de aşteptare pentru tratament, rezultatele tratamentelor, prevenţie şi farmaceuticele.
În urma acestor date din 2017, România a ieşit pe locul 34 din tot atâtea ţări. Asta înseamnă un sistem medical mai slab decât cel din Bulgaria, din Albania, Macedonia ori Muntenegru. De partea cealaltă a baricadei sunt ţări precum Danemarca, Suedia şi Olanda.
Noul ministru al sănătăţii crede că mentalităţile pacienţilor şi ale cadrelor medicale reprezintă cea mai mare problemă a sistemului medical.
Cursurile antiplagiat devin obligatorii în universităţi
Cursurile de etică şi integritate academică devin obligatorii pentru toţi studenţii care vor începe un masterat sau doctorat în acest an. Este prima decizie a noului ministru al educaţiei, care a semnat astăzi un ordin în acest sens.
Valentin Popa spune că era nevoie de un astfel de curs pentru că masteranzii şi doctoranzii trebuie să deprindă cunoştiinţele necesare în redactarea unei lucrări ştiinţifice. Cursul de etică este opţional pentru cei care urmează o facultate.
Ministrul precizează că are toleranţă zero faţă de abaterile de la normele de etică şi deontologie universitară. O altă poziţie avea ieri Valentin Popa, după audierea din ce a comisia de învăţământ. Noul şef de la Educaţiei spunea că se acordă prea multă importanţă plagiatelor şi că nici legea nu spune clar unde trebuie puse ghilimelele.
Românii, în topul turismului medical în Austria
Românii sunt fruntaşi în topul turiştilor medicali din Austria. 4.000 de români s-au tratat anul trecut în spitalele private din această ţară, iar alţi 12.000, în spitalele publice. Dublu faţă de anul 2016. Iar pentru investigaţii şi tratamente au plătit aproximativ 250 milioane de euro.
Aşa arată datele Camerei de Comerț a Vienei, în cadrul căreia există un grup de specialitate în medicină. De altfel, fluxul de turişti medicali ocupă deja 25% din serviciile oferite de clinici, fie ele private sau de stat.
Comentarii articol (0)