Studiu: Orașele din România unde se trăiește cel mai prost
Au fost desemnate oraşele din România şi cartierele unde se trăieşte cel mai bine şi cel mai prost. Potrivit unui studiu realizat de platforma de imobiliare Storia.ro şi de agenţia D&D Research, cele mai dezavantajoase oraşe din punctul de vedere al costului vieţii sunt Reşiţa, Alexandria şi Vaslui.
Cercetarea a analizat percepţia pe care românii o au asupra preţurilor din localitatea şi cartierul lor, raportat la venituri.
De cealaltă parte, Braşov este cel mai avantajos centru urban din România. Îl urmează Cluj-Napoca şi Oradea. Capitala se clasează abia pe locul 9.
Dacă vorbim de regiuni, Transilvania este considerată zona cu cel mai avantajos cost al vieţii, urmată de Bucureşti şi Ilfov, Oltenia şi Banat, în timp ce Moldova, Dobrogea şi Muntenia au cele mai mici scoruri.
Românii care vor să facă bine, încurcați de stat
Firmele cu cifre de afaceri sub un milion de euro nu mai pot redirecţiona 20% din impozitul pe profit fundaţiilor sau asociaţiilor. În acelaşi timp, persoanele fizice care vor să doneze 2% din impozit trebuie să meargă personal la un ghişeu al Fiscului. Sunt prevederi ale Codului Fiscal intrat în vigoare la 1 ianuarie despre care reprezentanţii ONG-urilor spun că i vor lăsa fără fonduri.
Sute de copii cu autism au primit terapii gratuite la Centrul de Resurse și Referință în Autism Bistrița în cei zece ani de când a fost înființat. Camelia Deac este unul dintre părinţii care îşi duce zilnic băiatul acolo. Până acum, şedinţele au fost plătite din donațiile de 2% din venituri.
Camelia Deac, părinte: „L-a ajutat foarte mult, a început să vorbească. De anul acesta nu știu ce o sa mai facem. (Statul v-a ajutat cu ceva?) Nici măcar o oră de terapie.”
Noul Cod Fiscal îi face pe psihologii de la centru să se întrebe dacă mai pot continua să ajute copiii.
Ana Dragu, fondator Centru Micul Prinț Bistrița: „E aproape limpede că dacă nu ne mai pot susține cei care o făceau până acum jumătate din bugetul nostru este decimat. Suntem amenințați să închidem centrul sau să percepem tarife la prețul pieței.”
BERD sfătuieşte România să renunţe la actualul model de creştere bazat pe consum
România trebuie să adopte un model economic diferit, dacă vrea să evite o criză provocată de actualul boom bazat pe consum, apreciază directorul regional al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Matteo Patrone, transmite Bloomberg.
„După ce a stimulat creşterea prin reducerea taxelor şi majorarea salariilor în sectorul public, Guvernul de la Bucureşti ar trebui să adopte acum o traiectorie mai sustenabilă”, susţine Patrone.
În opinia sa, oficialii de la Bucureşti pot face acest lucru prin majorarea investiţiilor în infrastructură şi îmbunătăţirea gradului de absorbţie a fondurilor europene.
„Autorităţile par să înţeleagă că este nevoie să schimbe modelul de creştere. Acest lucru va fi pus în practică, sperăm cât mai rapid”, a adăugat Matteo Patrone.
În trimestrul al treilea al anului trecut, România a avut cea mai rapidă creştere economică din Uniunea Europeană, cu un avans anual al PIB de 8,8%. Însă, turbulenţele politice, provocate de schimbarea a trei guverne în decurs de un an, au descurajat investiţiile, astfel că Eurostat plasează calitatea drumurilor din România pe ultimul loc din UE. Complicând şi mai mult lucrurile, deficitul bugetar se apropie de limita de 3% din PIB impusă de Comisia Europeană.
Noul premier, Viorica Dancilă, a afirmat că prioritatea sa va fi utilizarea fondurilor comunitare pentru a finanţa mari investiţii. În primul său discurs în Parlament, noul premier a spus că vrea să inaugureze cel puţin 350 de kilometri de noi autostrăzi până în 2020, precum şi 250 de kilometri de noi căi ferate, mai multe şcoli, grădiniţe şi spitale.
„Decalajul de infrastructură din România a devenit un obstacol serios în procesul de convergenţă şi trebuie luate măsuri”, a atras atenţia Matteo Patrone.
Comentarii articol (0)