avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Fonduri europene, finanţări ... Fonduri nerambursabile pentru asociatia de proprietari
Discuție deschisă în Fonduri europene, finanţări nerambursabile, grant-uri

Fonduri nerambursabile pentru asociatia de proprietari

Indrumati-ma, va rog, referitor la accesarea fondurilor europene nerambursabile.
Am citi cate ceva despre suma maxima de 200.000 euro nerambursabili. De unde sa incep? Cu firme de consultanta? Cu bancile? O sa va spun apoi concret ce proiect sau proiecte am in vedere, pentru asociatia de proprietari, sa va dati cu parerea.
Multumesc!
Practic va trebuie initial proiectul
In baza acestuia ,va revine dificila activitate a cauta eventualul creditor
Nu uitati ca initial si pentru megaprogramul de reabilitare termica au fost promise fonduri europene,care in final nu au mai fost puse la dispozitie
Asociatiile de proprietari nu sunt eligibile pentru astfel de proiecte. Cei 200.000 euro de care ati auzit reprezinta un plafon pentru cateva dintre programele destinate societatilor comerciale.

Ca multe alte persoane care au auzit cate ceva despre fondurile europene, ati sarit peste intrebarea "pot?" si ati trecut direct la "cum?". :)
Am ghinion! Am ghinion pentru ca nici aici nu scap de "prietena" Ynocentta care stie tot. Stie ca-mi trebuie proiect si-mi mai trebuie si un creditor. Iar drept desert ma face atent sa nu uit de reabilitarea termica. Multumesc pentru tot dar,va rog sa va abtineti, asa ca sa ramanem prieteni ca pana acum.

Cat despre raspunsul dat de @HoldaFinanciar, am mai multe motive sa trec peste a ma intreba "daca pot".
Era o reclama din care mi-a ramas ca e mai intai trebuie sa vrei si apoi sa poti.
Apoi in legislatie sunt cuprindse ca exigibile si ONG-urile, asociatiile, fundatiile..
Nu in ultimul rand, si de fapt de acolo am aflat si m-am apucat sa caut amanunte, o asociatie "a depus un proiect la ADR Centru pentru a accesa fonduri europene nerambursabile".
Cititi si dumneavoastra si spuneti-le ca nu au voie sau ca "nu sunt exigibili"
[ link extern ]
Sa depui nu inseamna sa si primesti, sa citesti "exigibil" nu e acelasi lucru cu "eligibil" (cum nu e la fel cu a scrie "Finance" si a citi "Financiar", dar ma rog, viteza), sa crezi tot ce scrie in ziare e hazardat, sa citesti articolul si sa nu ai pregatirea de a intelege esenta iarasi e la fel (esenta: spatii de joaca + consiliu local = APL care e eligibil pentru parteneriate si are in proproprietate diverse chestii = spatii publice), asociatie de proprietari <> ONG. Ma rog, esenta n-o intelege nici reporterul, se pare ca n-a explicat-o nici persoana de la asociatii, asa ca aici nu e nimic de blamat.

In concluzie: ramane o eroare sa sariti peste intrebarea "pot", este o intrebare de om chibzuit, care va scuteste de multe eforturi inutile in mai toate situatiile, nu doar acum. In continuare va spun ca nu exista bani europeni pusi intr-un pliculet cu dedicatie pentru "asociatii de proprietari", cum total aiurea rezulta din articolul pe care-l dati exemplu. Eu unul, cand nu stiu despre ce e vorba, de exemplu cand vine vorba de asociatii de proprietari asa fac mai intai, intreb: "pot sa fac si eu chestia asta sau pierd timpul?", nu ma duc direct sa intreb: "cum?", n-are sens sa aflu detalii inutile.

Dar, fiindca probabil - dupa fotografie - aveti timp mai mult disponibil si vreti detalii, fiindca pe site-ul pe care mi-l dati exemplu nu fac altceva decat sa preia articole din ziare, fara sa inteleaga sau sa explice despre ce e vorba, va las sa va alegeti din cele de mai jos (proiecte care se pot depune la un ADR, asa cum se impauneaza cei din Mures) acele proiecte care credeti ca s-ar potrivi unei asociatii de proprietari:

Axa prioritară 1: Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor - poli urbani de creştere
Domeniul major de intervenţie 1.1: Planuri integrate de dezvoltare urbană

Axa prioritara 2: Imbunătăţirea infrastructurii regionale şi locale de transport
Domeniul major de interventie 2.1: Reabilitarea si modernizarea retelei de drumuri judetene si strazi urbane - inclusiv constructia / reabilitarea soselelor de centura

Axa prioritara 3 - Imbunătăţirea infrastructurii sociale
Domeniul major de interventie 3.1: Reabilitarea / modernizarea / echiparea infrastructurii serviciilor de sănătate
Domeniul major de interventie 3.2: Reabilitarea / modernizarea / dezvoltarea şi echiparea infrastructurii serviciilor sociale
Domeniul major de interventie 3.3: Îmbunătăţirea dotării cu echipamente a bazelor operaţionale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă
Domeniul major de interventie 3.4. : Reabilitarea / modernizarea / dezvoltarea şi echiparea infrastructurii educaţionale preuniversitare, universitare şi a infrastructurii pentru formare profesională continuă

Axa prioritară 4 - Sprijinirea mediului de afaceri regional şi local
Domeniul major de interventie 4.1: Dezvoltarea durabilă a structurilor de sprijinire a afacerilor de importanţă regională şi locală.
Domeniul major de interventie 4.2 : Reabilitarea siturilor industriale poluate şi neutilizate şi pregătirea pentru noi activităţi (nota: asta a fost si nu mai exista)
Domeniul major de interventie 4.3: Sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor

Ghidurile solicitantului pentru axa prioritară 5 - Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului
Domeniul major de interventie 5.1: Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum şi crearea / modernizarea infrastructurilor conexe
Domeniul major de interventie 5.2 : Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale şi creşterea calităţii serviciilor turistice
Domeniul major de interventie 5.3: Promovarea potenţialului turistic şi crearea infrastructurii necesare, în scopul creşterii atractivităţii României ca destinaţie turistică

Cam asta ar fi. Defalcarea e simpla, o structura arborescenta: Axe prioritare cu subdiviziuni numite domenii majore de interventie. Pe acestea din urma puteti aplica pentru finantare. Sunt curios, nu ezitati sa ne spuneti unde au depus colegii din Mures, ca sa mai invatam lucruri noi. Nu ma dau nicidecum in laturi de la invatat si nici eu nu le stiu pe toate.

Daca chiar va vor raspunde, o sa aveti o surpriza prin DMI 3.2 - cred eu - pe acolo, cum au invartit-o de au aplicat pe niste chestii care nu va ajuta. Daca au reusit cumva sa se lipeasca de ceva la DMI 1.1, jos palaria, sunt artizani - desi nu cred - , dar iar nu va ajuta cu nimic. Partea cu sediile pentru asociatii e trasa rau de tot de par si opinez ca vor avea o surpriza neplacuta la evaluare. Nu este exclus sa aiba o surpriza total neplacuta. Sau poate nu stia prea bine omul unde a depus proiectul si nu o fi fost la ADR Centru, o fi fost la alt organism, nu exclud ceva proiect pe resurse umane, poate niste formare profesionala. O alta surpriza o sa vina cand veti intreba "mai sunt bani?" (la modul general, nu neaparat pentru asociatii). Raspuns: pe ici, pe colo, dar crema s-a adjudecat deja de cei harnici.

E simplu: intrebati-i si dvs. titlul proiectului si domeniul pe care au depus, ar trebui sa fie destul ca sa ne lamurim.

P.S.: Reabilitarea termica nu intra pe fonduri europene.

P.P.S.: La intrebarea initiala, "unde sa ma adresez", va dau raspunsul meu: la consultant (ca sa nu pierdeti vremea - poate vazand lista de domenii de mai sus a devenit mai clar cat de usor se poate pierde vremea cu lucruri care nu sunt pentru dvs, asociatiile de proprietari).
Multumesc pentru raspunsul si analiza care-mi aduc unele clarificari.
Intre timp am luat legatura cu un consultant si saptamana viitoare o sa ma intalnesc sa discutam. Oricum, daca sunt ceva sanse, merita incercat. Sigur ca suntem deschisi si diuspusi la colaborare, asociere cu primaria sau alte institutii si organizatii. Idei sunt multe si poate le adaptam cerintelor. Iata cateva: amenajarea parcarilor de langa bloc in folosul proprietarilor si comunitatii, amenajarea sau infiintarea unui parc de joaca si spatii verzi intre blocuri, modernizarea lifturilor vechi de peste 30 de ani pentru asigurarea sigurantei in exploatare, achizitionarea si instalarea de sisteme de videointerfonane in blocuri, modernizarea canalizarii de la blocuri la reteaua de canalizare a orasului, panouri solare pentru asigurarea energiei necesare blocurilor, dotarea cu mobilier, birotica, programe informatice necesare asociatiilor...
Si multe altele.
Va multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Octombrie 2010
Adriantot, moderator

Alte discuții în legătură

Fonduri structurale pentru echipament spital kohinoor kohinoor Buna ziua, As dori sa stiu in ce Program operational/Axa a Fondurilor Structurale ar putea un spital din tara sa obtina sustinere financiara pentru ... (vezi toată discuția)
Camin de batrani lasculuca947 lasculuca947 As dori o parere avizata in privinta atragerii unor fonduri europene ptr amenajarea si dotarea la standarde europene a unei vile in camin de batrani situata ... (vezi toată discuția)
Asociatie de proprietari- pot angaja ingrijitoare , somera, prin obtinerea de fonduri nerambursabile? neluparaschiv neluparaschiv Buna ziua, doresc sa aflu daca o Asociatie de proprietari poate beneficia de accesarea de fonduri nerambursabile pentru a crea doua noi locuri de munca ca ... (vezi toată discuția)