Cât de mare este corupția mică. Românii merg cu plicul și când nu le cere nimeni nimic
Ne deranjează foarte tare corupția, dar mai bine de jumătate dintre noi declarăm că nu avem nimic împotrivă să oferim un cadou, să facem un favor pentru a obține un serviciu de la administraţia publică. Cum se explică asta? Probabil prin faptul că atunci când vorbim despre corupție ne gândim doar la politicieni, la marii oameni de afaceri, la tunurile imobiliare. Nu și la plicurile pe care, uneori, unii dintre noi le dau. În strategia națională anticorupție 2016-2020 sănătatea și educația au fost adăugate ca domenii vulnerabile.
Românii se feresc să vorbească despre cadouri sau favoruri. Unu din zece români refuză să spună dacă ar da bani pentru a obține ceva de la administrația publică. În schimb, doar 2% dintre europeni refuză să vorbească despre mită.
Oricine are informații despre un angajat la stat, din orice domeniu, care cere bani sau favoruri, poate face o sesizare la numărul unic pus la dispoziție de Ministerul de Interne. Peste 8500 de români au sunat în primele nouă luni din 2017. Iar pe baza acelor reclamații s-au deschis 21 de dosare penale și s-au făcut 6 acțiuni de prindere în flagrant.
Sesizările nu trebuie să vina însă doar de la cetățeni. Primii care văd că cineva cere sau acceptă o spagă sunt colegii de serviciu. Numai că de regulă, colegii tac. Chiar și în Strategia Națională Anticorupție 2016-2020 una dintre principalele provocări menționate este teama angajaților de a raporta abaterile disciplinare.
Reacția OLX după ce au apărut anunțuri cu afaceri Start-up Nation vândute „la cheie”
Reprezentanţii platformei de anunţuri online OLX au declarat că investighează aspectele legale privind comercializarea pe acest site a proiectelor Start-Up Nation şi că au trimis o solicitare în acest sens către Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, pentru a evita orice fel de nereguli.
„OLX urmăreşte acest subiect încă de la primele anunţuri apărute pe platforma noastră. În acelaşi timp, investigăm aspectele legale ce ţin de comercializarea acestor tipuri de proiecte. Am făcut şi o solicitare către Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat în acest sens, pentru a evita orice tip de nereguli. De asemenea, conform protocolului şi termenilor şi condiţiilor OLX, acceptăm astfel de anunţuri atât timp cât obiectul afacerii nu este de tip piramidal, nu implică videochat, jocuri de noroc sau tranzacţii virtuale”, au transmis reprezentanţii OLX, la solicitarea Agerpres.
Aceştia au arătat că, în total, în ultimele şase luni, s-au publicat circa 200 de anunţuri pentru vânzarea de proiecte Start-Up Nation. Peste 80% dintre proiecte au fost scoase la vânzare în ultimele trei luni, iar în acest moment sunt puţin peste 100 de anunţuri active. Ca preţuri, cele mai multe sunt între 4.000 şi 5.000 de euro, însă sunt şi proiecte care sunt scoase la vânzare la preţuri mai mari de atât, au mai spus cei de la OLX, fără a preciza valoarea maximă cerută de un astfel de ofertant.
Cât costă o mini-vacanță de Ziua Îndrăgostiților la mare
Două nopţi de cazare la un hotel de patru stele costă 650 de lei pentru un culplu, dar pot ajunge la 1.100 de lei, în funcţie de masa aleasă.
„Hotelul în acest moment este rezervat în proporţie de 80%. Pentru îndrăgostiţi am pregătit pachetul Romance, ce include terapii de masaj în cuplu, baie de plante, proseco, acces pe durata întregii zile la spa, masa poate fi servită în incinta hotelului”, afirmă Valentina Dumitrescu, manager hotel Eforie Nord.
În staţiunea Mamaia, două nopţi de cazare pentru un cuplu costă 968 de lei. În bani sunt incluse momente artistice și petrecere tematică.
Comentarii articol (0)