avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 337 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Start up nation
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Start up nation

Buna , as dori sa stiu in momentul in care accesezi un start up nation .. Si timp de doi ani nu merge afacerea si nu poti sa o mai susții.. vrei sa o închizi ce se intampla atunci? Bănuiesc că statul incepe recuperarea prejudiciului , dar in ce constă?? Sau puteti sa imi dati un articol in norme , caut si nu gasesc . Va multumesc
Cel mai recent răspuns: VasiBosca , utilizator 16:11, 5 Ianuarie 2022
Legea te obliga sa declari falimentul daca firma nu mai poate plati datoriile.
90% din afaceri dau faliment in primii 2 ani. Nu te simti special. Esti doar o statistica.
Porneste a doua afacere, a treia... etc.
Ar fi fost un miracol sa reusesti din prima. Nimeni nu reuseste.
OUG 10/2017 prin care se instituie Programul «Start-up Nation - Romania» prevede obligatia mentinerii locurilor de munca timp de 2 ani dupa finalizarea implementarii contractului.
In situatia in care se deschide procedura insolventei si se incalca conditiile acordarii ajutorului nu este obligatoriu ca sa fie automat emisa o decizie de recuperare a ajutorului.
Totusi, mergand pe scenariul in care nu au fost respectate conditiile de acordare a ajutorului si s-a emis o decizie de recuperare a acestuia, furnizorul finantarii, respectiv Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat va formula o cerere de inscriere in tabelul de creante.
In cadrul procedurii falimentului activele vor fi valorificate si sumele rezultate vor fi repartizate creditorilor conform tabelului de creante.

Sper sa va fie de folos informatiile.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ca la orice faliment, recuperarea prejudiciului poate avea mai multe efecte in functie de situatia firmei.
1. Daca ai gestionat prost firma si nu ai tinut contabilitate si casieria firmei a fost folosita ca un fel de buzunar propriu, atunci, vei fi obligat personal sa platesti toate datoriile firmei cu averea proprie. Adica iti poti pierde toata averea, casa, masina, catel, purcel.
(de aceea trebuie sa ai contabilitatea si banii in buna regula)
2. Daca totul este in regula in firma, atunci vei pierde doar firma si nu vei raspunde personal.

Prevederile se gasesc in Legea insolventei, codul fiscal, normele "startfart nation" si jurisprudenta.
Salut!
Intrebarea mea este urmatoarea: In cazul in care firma nu are succes, precum speta de mai sus, si se ajunge la recuperarea ajutorului de minimis, aceasta "recuperare" se poate extinde si asupra bunurilor personale ale Administratorului? Sau se urmeaza procedura de faliment, se incearca valorificare bunurilor societatii, iar daca nu se acopera integral, ramane asa?
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Faliment ContSters69698 ContSters69698 Daca sunt asociat la un S.R.L., si firma are datorii de 70000 RON la un furnizor, dar nu are datorii la stat, firma furnizoare poate declansa ... (vezi toată discuția)
Recuperare salarii angajator in insolventa uncetatean8 uncetatean8 Buna seara, Am lucrat cu Contract de munca la o firma aflata in insolventa. Procedura de insolventa a fost declansata inainte de a ma angaja acolo. Firma ... (vezi toată discuția)
Salarii recuperatorii dinuc61 dinuc61 Buna ziua, Am fost angajata la o firma privata care in aprilie anul acesta a intrat in procesul de reorganizare, iar acum este falimentata. Nu am primit ... (vezi toată discuția)