În cazul TVA, sumele rezultate din corectarea erorilor de înregistrare în evidențele de TVA se înregistrează la rândurile de regularizări din decontul lunii în care au fost operate corecțiile.
În ceea ce privește decontul de TVA, respectiv formularul 300, acesta a fost aprobat prin Ordinul ANAF nr. 591/2017, instrucţiunile de corectare a erorilor materiale din deconturile de TVA fiind aprobate prin Ordinul ANAF nr. 3.604/2015, în vigoare din 2016.
Astfel, persoana impozabilă poate cere organului fiscal în evidența căruia este înregistrată în scopuri de TVA corectarea unor erori materiale apărute în formularul 300. De asemenea, corectarea poate fi făcută și la inițiativa organului fiscal.
Pentru a putea cere modificarea unor informații din cadrul decontului de TVA, persoana impozabilă trebuie să completeze o solicitare de corectare a erorilor materiale. Această cerere, alături de documente justificative, va fi depusă la registratura organului fiscal competent sau va fi trimisă prin poștă, prin scrisoare recomandată.
Prin procedura de corectare de către organul fiscal competent a deconturilor de TVA depuse pot fi corectate erori materiale de tipul:
- erori de transcriere - preluarea eronată a sumelor din jurnale; inversarea unor cifre din sumele trecute în decont; preluarea eronată a datelor din decontul perioadei fiscale anterioare (declararea eronată a soldului de plată din decontul perioadei fiscale anteriore, de exemplu);
- înregistrarea în decont a diferențelor de TVA de plată, constatate de organele de control, în alte rânduri decât cele stabilite prin reglementările legale în materie;
- erori provenind din înscrierea în decontul de TVA a sumelor solicitate la rambursare în perioada anterioară.
Atenție! Tot o eroare materială este considerată și situația în cazul în care contribuabilul omite să bifeze caseta pentru solicitarea TVA de rambursat. Acesta poate depune la organul fiscal competent o declarație pe propria răspundere prin care să confirme solicitarea rambursării TVA după corectarea acestei erori materiale. În acest caz, declarația poate fi depusă până la data depunerii decontului de TVA aferent perioadei fiscale următoare, dar nu mai târziu de termenul legal pentru depunerea acestui decont.
Corectarea erorilor materiale din decontul de TVA se poate face în cadrul termenului de prescripție de cinci ani de la data de 1 iulie a anului următor celui pentru care se datorează obligația fiscală, însă corectarea nu este posibilă pentru perioade fiscale care au fost supuse inspecției fiscale sau pentru care este în curs de derulare o inspecție fiscală.
În ceea ce privește „Decontul special de TVA” sau formularul 301, acesta este reglementat prin Ordinul ANAF nr. 592/2016, care stabileşte că documentul depus inițial se rectifică prin depunerea unei noi declarații, pe același format, bifând căsuța corespunzătoare din formular.
Decontul special se depune în format PDF, cu fișier XML, atașat pe suport CD însoțit de formatul hârtie semnat conform legii, la registratura organului fiscal competent, la poștă, prin scrisoare recomandată sau prin e-mail.