Bursa de la New York s-a prăbușit din nou, bursele din Asia deschid în scădere. Ce spun analiștii
Bursa din New York s-a prăbuşit dramatic, joi, pentru a doua oară în ultima săptămână. Indicele de reper al bursei, Dow Jones, a încheiat şedinţa de tranzacţionare cu o pierdere de 4,15 la sută. Şi indicii Nasdaq şi Standard and Poors 500 au fost pe minus, cu aproape 4%. Prăbuşirea bursei din New York vine după o zi de calm.
Scăderile de la bursă i-au costat pe cei mai bogaţi 500 de oameni din lume în total peste 90 de miliarde de dolari. 20 dintre ei au pierdut cel puţin câte un miliard fiecare. Cel mai bogat om al planetei și-a văzut averea diminuată cu peste 5 miliarde de dolari.
Şi bursele europene au închis joi în scădere, e drept, mai moderată. Marţi a fost singura zi de uşoară creştere a bursei americane din această săptămână, după ce luni a suferit cea mai mare scădere într-o singură zi din istorie. Experţii financiari estimează fluctuaţii ale pieţei în perioada următoare, până se va ajunge la o stabilizare. Asta după ce indicele Dow Jones a crescut anul trecut cu 37%.
Indicele Dow Jones a încheiat joi cu o pierdere de peste 1.000 de puncte, pentru a doua oară în această săptămână, relatează CNN. În timpul ședinței de tranzacționare, indicele a ajuns la a doua cea mai mare scădere din istoria sa, de 4,2%, în timp ce randamentele obligaţiunilor au crescut, potrivit MarketWatch.
Români, ținuți sclavie în Marea Britanie
Poliţia britanică a arestat joi trei bărbaţi suspectaţi că ţineau în sclavie în jur de 200 de imigranţi, în majoritate bărbaţi din Lituania, România, Bulgaria şi Polonia, la o fermă horticolă din Cornwall, comitat în sud-vestul Angliei, a comunicat poliţia locală, potrivit agenţiei Reuters şi site-ului BBC News, citate de Agerpres.
„Este, cu siguranţă, una din cele mai mari operaţiuni în care am fost implicaţi”, a declarat Paul Coffey, purtător de cuvânt al Autorităţii britanice de combatere a abuzurilor în muncă, organism care a primit anul trecut puteri similare poliţiei pentru a ancheta cazuri de ţinere în sclavie.
„Sunt aproximativ 200 de oameni - lituanieni, români, bulgari şi polonezi - care vin aici în fiecare an pentru sezonul de culegere a florilor şi care sunt cazaţi în rulote la ferma Bosahan, din Helston”, a precizat inspectorul de poliţie Gail Windsor, în urma raidului întreprins în cursul dimineţii de joi.
Muncitorii vor primi asistenţă din partea unor organizaţii umanitare, constând în consiliere, adăpost, servicii juridice şi de imigraţie, a declarat Kathryn Taylor, din partea organizaţiei caritabile Armata Salvării.
Trecerea la ora de vară s-ar putea modifica. Parlamentul European cere o evaluare a regulilor
Deputații europeni sunt preocupați de efectele asupra populației ale schimbării orei, în condițiile în care la 25 martie Uniunea Europeană ar urma să treacă la ora de vară.
În consecință, europarlamentarii au cerut o evaluare a regimului actual al orei şi, dacă este necesar, o revizuire a regulilor, într-o rezoluţie adoptată joi în Parlamentul European la Strasbourg, informează legislativul european într-un comunicat de presă, citat de Agerpres.
Directiva privind aranjamentele actuale ale schimbării orei, care a intrat în vigoare în 2001, stabileşte o dată şi o oră comune pentru începerea şi încheierea perioadei de vară în Uniunea Europeană, cu scopul de a ajuta funcţionarea efectivă a pieţei interne.
Trecerea la ora de vară în 2018 ar urma să se facă în data de 25 martie, care va deveni ziua cea mai scurtă din an, având, practic, 23 de ore. Apoi, în 28 octombrie ar urma să se treacă la ora de iarnă.
Mecanismul prin care se schimbă ora, primăvara și toamna, este folosit în peste 100 de țări din lumea întreagă. România a adoptat ora de vară în 1932.
Comentarii articol (0)