România s-a împrumutat pentru prima dată la dobânzi negative: 150 de milioane de euro la -0,11%
România s-a împrumutat joi, pentru prima oară în istorie, la dobânzi negative, a anunţat joi, în deschiderea şedinţei de Guvern, ministrul interimar al Finanţelor, Florin Cîţu.
Potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR), Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a atras, joi, 150 de milioane de euro de la bănci la o dobândă de - 0,11% pe an, printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discount, cu maturitatea reziduală la 5 de luni.
Valoarea nominală a emisiunii a fost de 150 de milioane de euro, iar băncile au transmis oferte în sumă de 229,1 milioane de euro.
Panica provocată de epidemia de COVID-19 continuă să afecteze serios piețele de capital de pe glob, în ciuda apelurilor la calm. Bursa americană a avut cea mai mare scădere de o zi din istorie. Indicele Dow Jones a scăzut cu 4,42%. De altfel, toți indicii principali de pe Wall Street au pierdut peste patru procente. Bursa din Tokyo a deschis, vineri dimineață, în scădere cu 3 procente, iar experții spun că este un efect direct al problemelor de pe Wall Street.
Indicele Dow Jones a înregistrat, ieri, cea mai mare scădere într-o singură zi din istoria sa de peste 120 de ani - 1.190 de puncte sau 4,42 la sută.
Peste patru procente au pierdut și ceilalți indici principali, Nasdaq și S&P 500.
Asta pe fondul unei săptămâni dezastruoase pentru bursa americană, care poate deveni cea mai proastă perioadă de după criza economică din 2008.
Și petrolul s-a „virusat”: se ieftinește abrupt
Petrolul se ieftinește abrupt și a ajuns la cele mai reduse cotații din decembrie 2018. Prețul pentru Brent a coborât la 52 de dolari pe baril, în timp ce peste ocean referința americană s-a dus la 47 de dolari.
Primul „brânci pe scări” a apărut în urma coronvirusului, dar sunt mai multe ingrediente ale acestei scăderi. S-a adăugat recent o statistică despre o creștere surprinzător de mare a stocurilor americane.
Apoi Agenția Internațională pentru Energie a revizuit în scădere prognozele de creștere pentru acest an, la cel mai slab ritm din 2008.
Comentarii articol (0)