Există două motive principale pentru prescrierea chimioterapiei pacienților cu cancer metastatic: creșterea speranței de viață și îmbunătățirea calității vieții. Pe de altă parte, chimioterapia are efecte toxice binecunoscute și există un echilibru între avantaje și dezavantaje. Pentru pacienții în stare terminală, se pare că dezavantejele ar fi mai importante decât avantajele.
Studiul a urmărit 312 pacienți cu cancer progresiv, metastatic și în fază terminală, pacienți cu o speranță de viață de șase luni sau mai puțin. A fost evaluată calitatea vieții din ultima săptămână înainte de moarte și concluzia a fost că chimioterapia fie nu ajută, fie înrăutățește calitatea vieții.
Oncologii C.D. Blanke si E.K. Fromme argumentează în The Journal of the American Medical Association Oncology că tratamentul nu înseamnă întotdeauna speranță și că, uneori, ultimele șase luni din viața unui om pot fi altfel petrecute decât într-o secție de oncologie sau acasă suferind din cauza toxicității unei chimioterapii ineficiente.
Tot ei menționează că momentan nu există suficiente dovezi pentru a duce la o schimbare a protocoalelor in oncologia paliativă, dar că oncologii care au un motiv concret pentru a propune chimioterapia, trebuie să o facă având o discuție onestă privind prognosticul, efectele secundare și frica inevitabilă care le însoțește. Pacienții cu cancer terminal au dreptul la niște decizii informate!
Articol preluat de pe www.daruiesteviata.ro. Puteți citi aici articolul original.
Comentarii articol (0)