1. Condițiile de formă pe care trebuie să le îndeplinească chitanțele emise de Asociația de proprietari
Un utilizator al forumului nostru, ce locuiește la bloc, a vrut să afle cum trebuie să arate chitanța eliberată de Asociația de proprietari atunci când se achită întreținerea, respectiv dacă pe aceasta trebuie aplicată și ștampila entității și dacă documentul trebuie însoțit și de un bon fiscal.
Contabilul Ioan Petre Butariu i-a explicat acestuia că asociațiile de proprietari nu au obligația de a emite bonuri fiscale, așa cum se întâmplă cu comercianții care vând produse sau prestează servicii. În plus, obligația aplicării ștampilei a fost eliminată din 2015, astfel că o chitanță emisă de Asociația de proprietari trebuie să fie întocmită pentru fiecare sumă încasată, de către casierul entităţii, și trebuie semnată de acesta pentru primirea sumei.
Desigur, chitanțele pot fi personalizate cu datele asociației în antet, aspect deja întâlnit adesea în practică.
Notă: Subiectul de pe forum este aici.
2. Vrei să divorțezi fără acordul celui care ți-a fost partener de viață? Cum e posibil
Un alt utilizator al forumului avocatnet.ro vrea să divorțeze, chiar dacă soția nu este de acord, la mijloc fiind și un copil minor pe care cei doi îl au. Lucru perfect posibil de altfel, așa cum au explicat avocatele Lucia Pascaru, Ioana Stoica și Marta Simona Petre.
Concret, divorțul poate fi pronunțat prin intermediul instanței de judecată, indiferent de poziția soției celui în cauză, atât timp cât există motive temeinice. Practic, cea mai rapidă variantă de desfacere a căsătoriei este cea din culpa comună, însă divorțul poate fi cerut și dacă cei doi parteneri sunt separați în fapt de cel puțin doi ani, situație în care, în desfacerea căsătoriei, se va reține culpa soțului în exemplul nostru, adică cel care vrea să divorțeze.
Mai mult, daca acțiunea de divorț este admisă așa cum a fost formulată, utilizatorul nostru poate obține și cheltuielile de judecată ocazionate de proces, respectiv taxa de timbru și onorariul avocatului, dacă e cazul.
Notă: Subiectul de pe forum este aici.
3. Și dacă tot te gândești să divorțezi, află cât te costă asta
O altă persoană, domiciliată în Iași, vrea să știe cât costă taxa judiciară de timbru pentru divorț și unde trebuie aceasta depusă.
Potrivit avocatului Sebastian Simon, taxa de timbru trebuie transmisă Judecătoriei Iași, iar cuantumul ei diferă în funcție de motivul pentru care se introduce în instanță o astfel de cerere. Așa cum a explicat și avocatul Gabriel Klein Kirițescu, taxa de timbru este de 200 de lei atunci când cererea de divorț se face prin acordul soților, la solicitarea ambilor sau a unuia dintre ei acceptată de celălalt.
În conformitate cu prevederile OUG nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru, taxa este de doar 100 de lei atunci când, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soți sunt vătămate în mod grav și nu se mai poate continua căsătoria, precum și atunci când cererea se introduce la solicitarea unuia dintre soți, în urma unei separări care a durat minimum doi ani.
Notă: Subiectul de pe forum este aici.
Cititorii avocatnet.ro pot pune întrebări pe forumul nostru pentru a obţine gratuit răspunsuri utile de la specialişti din diverse domenii. Totuşi, cititorii ar trebui să se folosească de răspunsurile din forum doar pentru informare prealabilă.
Comentarii articol (6)