Analiști: Euro va ajunge la 4,76 de lei la finalul anului 2018
Analiştii financiari se aşteaptă ca până la finalul anului euro să sară de pragul de 4 lei şi 76 de bani. Pe de altă parte, de pe plan extern vin informații îngrijorătoare cu privire la economia României.
Încrederea analiştilor financiari în economie a crescut în prima lună a acestui an. Chiar şi aşa, specialiştii CFA România estimează, pentru perioada imediat următoare, deprecierea leului, inflaţie şi dobânzi mai mari.
Astfel, în următoarele şase luni se aşteaptă ca euro să depăşească la 4 lei şi 71 de bani, iar pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4 lei 76 bani.
Analiştii financiari anticipează şi majorarea ratei inflaţiei în următoarele 12 luni. Cât despre ROBOR la trei luni, cel de care depind, în general, ratele românilor, specialiştii estimează că va ajunge la 2,95% în următorul an.
Pe de altă parte, tot despre economia României, de pe plan extern vin informații îngrijorătoare. Într-un avertisment al agenţiei de rating Fitch se arată că noile măsuri de relaxare fiscală ar putea să amplifice dezechilibrele din economie şi să ducă la majorarea preţurilor.
Economia României a înregistrat în 2017 cea mai mare creştere din ultimii 9 ani
Noi date despre creșterea economică a României în 2017 au fost făcute publice de Institutul Naționale de Statistică. Produsul intern brut al României a crescut, comparativ cu anul 2016, cu 7%.
În ultimul trimestru din 2017, faţă de acelaşi trimestru din anul 2016, Produsul Intern Brut (PIB) a înregistrat o creştere cu 6,9% pe seria brută şi de 7% pe seria ajustată sezonier.
Faţă de trimestrul anterior, economia României a crescut în ultimul trimestru din 2017 cu 0,6%, serie ajustată sezonier.
INS a anunţat şi o serie de revizuiri.
”Rezultatele trimestrului II 2017, comparativ cu trimestrul III 2017, au fost revizuite de la 102% la 101,7%. Rezultatele trimestrului III 2017, comparativ cu trimestrul II 2017, au fost revizuite de la 102,6% la 102,4%”, se arată în comunicat.
Paris vs. București. Care este diferența la alimente și salarii
Avem salarii de trei ori şi jumătate mai mici decât ale francezilor, dar preţurile NU sunt cu mult mai mici. Un kilogram de unt este cu doar 33% mai scump în Paris decât în Bucureşti. Diferenţe ceva mai mari sunt în cazul pâinii şi al laptelui. Culmea, la 1900, situaţia era exact pe dos.
„În 1900, un litru de lapte costa în București mai mult decât în Paris. În timp ce în târgurile din Capitală se vindea cu 38 de bani, în cele din capitala Franței costa cu 8 bani mai puțin. În anii 30, diferența crescuse la 3 lei și 43 de bani. Între timp, însă, lucrurile s-au inversat, iar acum locuitorii Bucureștiului cumpără lapte din hipermarket de patru ori mai ieftin decât parizienii. Ce-i drept însă și salariile noastre sunt cu mult mai mici”, relatează Cristina Sbîrn, jurnalist Digi24.
Salariul minim în Franţa este de 1.498 de euro, adică aproape 6.900 de lei. Cu toate creşterile din ultimul an, în România salariul minim abia a ajuns la 1.900 de lei.
„Painea însă a fost întotdeauna mai scumpă în Paris. Un kilogram costa în 1900 echivalentul a 38 de bani, cu 14 mai mult decât în București. În 1920, diferența ajunsese deja la 3 lei și 66 de bani. Zece ani mai târziu a crescut la aproape 6 lei și 70 de bani. Și cam acolo a rămas până astăzi, când același kilogram de pâine costa aproape 2 euro, adică peste 9 lei”, relatează Sebastian Perju, jurnalist Digi24 în Franța.
„Pâinea a fost tot timpul mai ieftină în România. Cu timpul, nu ne putem aștepta să nu crească. Bucureștenii nu vor simți, pentru că au venituri mari sau mai mari și nu mănâncă atâta pâine. Avem o problemă socială când vorbim, fără analiză, de intrarea rapidă în zona euro, pentru că alții vor simți foarte tare chestiunea aceasta”, declară Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.
Comentarii articol (0)