În perioada aceasta au loc competențele din cadrul examenului de bacalaureat, numai că, spre deosebire de anii trecuți, examinarea competențelor digitale și de limbă are loc la începutul semestrului al II-lea, iar nu la final. În Legea educației naționale nr. 1/2011 scrie că aceste probe se țin în semestrul al II-lea, dar nu se precizează expres dacă la finalul semestrului obligatoriu. Un lider de sindicat sublinia luni într-o intervenție la RFI că organizarea probelor la începutul semestrului ar fi ilegală, întrucât liceenii nu sunt absolvenți la acest moment.
Ilegală sau nu, o problemă practică se ridică din acest mod de organizare și care nu are nimic de-a face cu interpretarea mai mult sau mai puțin restrictivă a Legii educației. Cadrele didactice care participă acum la susținerea acestor competențe trebuie să se afle în două locuri în același timp: la clasă și la examinare. Evident, același lucru e valabil și pentru liceeni, care trebuie să meargă și la școală și la examen, pe când, în anii trecuți, ei susțineau probele după ce terminau oficial cursurile la școală (anul școlar e mai scurt pentru cei care dau bacalaureatul).
Modul de organizare a examenului de bacalaureat din acest an se regăsește în Ordinul MEN nr. 4792/2017, unde nu se regăsește precizat nimic în legătură cu vreo scutire de prezență la cursuri pentru cei care trebuie să fie în examinare, prin urmare, fiecare unitate de învățământ trebuie să se descurce cum poate și să găsească resursele de timp și spațiu în care aceste examinări să se deruleze. Important e că trebuie respectat calendarul probelor așa cum e prevăzut în ordin.
Detaliile organizării probelor de competențe se regăsesc însă în Ordinul ministrului educației, cercetării, tineretului și sportului nr. 4.799/2010. Din comisia de evaluare a competențelor fac parte chiar cadrele didactice din acea unitate de învățământ, evaluatorii fiind chiar profesori de la clasă. Profesorii numiți să participe la aceste comisii de către comisiile județene nu au cale de întors și trebuie să asigure prezența, fiind obligați prin acest ordin.
"Evaluarea competențelor (...) se face, pentru fiecare candidat, de către doi profesori examinatori, dintre care unul este cadrul didactic care a predat disciplina respectivă la clasă, iar celălalt este un alt cadru didactic, de aceeași specialitate, din unitatea de învățământ", scrie în ordinul sus-numit.
În același ordin sunt prevăzute, desigur, și sancțiuni disciplinare pentru personalul implicat în comisiile de bacalaureat, care pot fi aplicate în urma unor cercetări disciplinare cu privire la încălcarea obligațiilor lor și care constau în: observație scrisă, avertisment, diminuarea salariului de bază cu până la 15% pe o perioadă de până la șase luni ori chiar desfacerea contractului de muncă.
Comentarii articol (4)