În cazul în care vrei să semnezi un contract de intermediere cu o agenţie imobiliară, e bine să ştii cum se plăteşte comisionul, când trebuie şi când nu trebuie să îl plăteşti, conform Ordonanţei Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, precum şi clauzele abuzive ce pot apărea în legătură cu comisionul, potrivit Legii nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori.
1. Înainte să semnezi contractul de intermediere imobiliară
Chiar dacă nu ai semnat încă niciun contract de intermediere cu agenţia imobiliară, aceasta este obligată să îţi comunice valoarea comisionului pe care îl vei avea de plătit după încheierea contractului. De asemenea, agenţia trebuie să te informeze despre ce cheltuieli mai pot apărea pentru obținerea actelor necesare tranzacţiei (vânzare-cumpărare/închiriere) - cheltuieli separate, care nu intră în valoarea comisionului.
2. Cum şi când trebuie să plătești comisionul
Agenția nu te poate obliga să plătești comisionul în avans – pentru asta, e nevoie de acordul tău scris, iar în contract se vor preciza situațiile în care agenția trebuie să-ți dea banii înapoi. În plus, contractul pe care îl semnezi cu agenția imobiliară nu poate conține clauze penale care să te oblige să plătești o sumă mai mare decât comisionul stabilit.
3. Situațiile în care NU trebuie să plătești comisionul:
- când nu ai încheiat un contract de intermediere cu agenția imobiliară;
- când contractul de vânzare-cumpărare/închiriere nu s-a încheiat;
- când nu există clauza de exclusivitate în contractul de intermediere, iar tu ai încheiat tranzacția (vânzare-cumpărare/închiriere) fără participarea agenției imobiliare.
4. Comisionul şi contractul de intermediere imobiliară
Potrivit OG nr. 21/1992, contractul de intermediere imobiliară trebuie să conţină următoarele aspecte legate de comision:
- situațiile în care datorezi comision agenției;
- valoarea maximă a comisionului;
- clauza de exclusivitate, dacă a fost acceptată de părţi – această clauză presupune că doar agenția cu care semnezi contractul poate intermedia vânzarea-cumpărarea/închirierea şi, implicit, doar aceasta este îndreptăţită să perceapă comisionul (vezi punctul 3).
5. Clauzele abuzive și cum le poți recunoaște
De cele mai multe ori, clauzele abuzive presupun obligații nejustificate în sarcina uneia dintre părți și o serie de drepturi unilaterale în favoarea celeilalte.
Când închei un contract de intermediere cu o agenție imobiliară, clauzele abuzive pot fi, de exemplu:
- dreptul agenției de a modifica valoarea comisionului fără acordul tău;
- majorarea, de către agenţie, a comisioanelor sau a oricăror altor costuri menţionate în contract;
- introducerea şi perceperea de noi comisioane, tarife sau orice alte costuri care nu au fost menţionate în contract;
- dreptul agenției de a modifica tot contractul, inclusiv de a-l anula, fără acordul tău și fără un motiv întemeiat;
- obligația ta de a respecta niște condiţii contractuale despre care agenția nu te-a informat;
- dreptul agenției de a cere despăgubiri în cazul în care tu nu ai respectat contractul și lipsa dreptului tău de a proceda la fel.
Comentarii articol (7)