Transferul contribuțiilor de la angajator la angajat, discrepanțele fiscale dintre munca salarială și cea desfășurată printr-o microîntreprindere sau ca persoană fizică autorizată (PFA) sau maximizarea profitului ca PFA sunt doar câteva dintre măsurile adoptate de Guvern în ultima perioadă și care creează reale dificultăți mediului de afaceri.
Printre altele, vorbim despre creșterea cheltuielilor cu personalul, mai multă birocrație, un efort semnificativ de implementare a reformelor sau chiar necesitatea unor restructurări (concedieri individuale sau colective).
Cu alte cuvinte, cresc costurile pentru un business cinstit, așa cum au arătat recent, în cadrul unui eveniment, specialiștii în fiscalitate. "Ce vrem noi de la sistemul nostru fiscal?", s-a întrebat Alex Milcev, partener la EY România, făcând trimitere la discrepanța fiscală dintre salariați, PFA și microcompanii.
Practic, modificările introduse de Guvern în ceea ce privește încadrarea firmelor la microîntreprindere, acolo unde pot intra acum și companiile ce desfășoară activități de management și consultanță, precum și sarcina fiscală mult mai redusă pentru PFA-uri, vor tenta foarte multe persoane angajate în baza unui contract de muncă să se reorienteze, tentația fiind considerată de Alex Milcev "aproape irezistibilă".
"Contribuabilul este aproape invitat să gândească creativ, să găsească o soluție românească, testată de altfel în trecut, și să meargă în acea direcție. Ca să ce? Să fie prins după aceea că încălca reguli pe care nu le știa?", a avertizat consultantul fiscal, cel care, asemenea altor specialiști din domeniu, recomandă prudență și așteaptă modificări corespunzătoare ale legislației, prin intervenția Guvernului.
Căci, în caz contrar, "numărul de contracte de muncă urmează să scadă sub 5 milioane și proporțional va crește numărul microîntreprinderilor și al PFA. Este cert că o astfel de evoluție conține germenii unei probleme fiscale viitoare”, a conchis partenerul EY România.