Transelectrica se inspiră dintr-un proiect al lui Elon Musk
Transelectrica preia modelul giganţilor din domeniu. Operatorul sistemului energetic naţional vrea baterii de stocare a energiei pentru reducerea costurilor, asemenea celui mai mediatizat proiect al antreprenorului Elon Musk, prin care a dezvoltat cea mai mare baterie de stocare de energie din lume.
Pentru asta, Transelectrica a angajat o subsidiară locală a gigantului francez de utilităţi Engie, care să elaboreze un studiu privind posibilitatea de instalare în reţeaua de transport a unor astfel de baterii. Totul pentru a reduce cheltuielile cu aşa-numitul consum propriu tehnologic care reprezintă una dintre cele mai mari componente în bugetul companiei.
Compania de stat îşi recuperează din tariful de transport suportat de consumatori doar o parte din cheltuielile cu achiziţia de energie pentru acoperirea consumului propriu tehnologic, ca urmare a regelementărilor şi deciziilor ANRE.
Noi resurse de petrol în România
Petrom a descoperit un nou zăcământ important de petrol într-un perimetru din estul României. Ar fi vorba despre un câmp de hidrocarburi descoperit la mare adâncime, iar zona respectivă este explorată în această perioadă împreună cu americanii de la Hunt Oil.
Potrivit economica.net, oficialii Petrom au spus că rezultatele sunt foarte promiţătoare. Încă din 2010, Petrom şi Hunt Oil explorează, în comun, în România 2 blocuri - la Adjud şi la Urziceni Est, aşadar e posibil să fie una dintre aceste zone.
Cum hidrocarburile au fost descoperite la mare adâncime, e de aşteptat ca şi investiţiile ulterioare să fie mai mari. În astfel de situaţii, zăcământul se testează pentru a se vedea dacă poate ajunge la suprafaţă şi la ce flux. Dacă concluziile sunt bune, atunci se vor fora puţuri adiţionale, iar premisele privind o dezvoltare cât mai rapidă sunt bune, pentru că în zonă Petrom are deja multe instalaţii.
Cel mai mare consum de energie din ultimul an
Consumul de energie electrică al României depăşeşte luni, la ora prânzului, nivelul de 9.500 de MW, fiind aproape de cel istoric înregistrat în luna ianuarie 2017, potrivit datelor privind starea sistemului energetic naţional, postate pe site-ul Transelectrica.
Astfel, consumul naţional era, la ora 11:50, de 9.549 de MW, acoperit integral de producţia internă (11.085 de MW), diferenţa fiind exportată, potrivit Agerpres. Sursele de producţie erau următoarele: 24,18% eolian - 2.671 MW, 33,99% cărbune - 2.650 MW, 19,37% hidro - 2.140 MW, 18,16% hidrocarburi - 2.006 MW, 12,00% nuclear - 1.326 MW, 1,82% foto - 201 MW, 0,47% biomasă - 52 MW. În ianuarie 2017, România a înregistrat un record de consum mediu orar de 9.750 MW
Comentarii articol (0)