Începerea, conducerea și controlul unei afaceri necesită mai multe abilități din partea antreprenorului, însă trei dintre acestea sunt fundamentale:
1. Orientarea antreprenorului către acțiune
O afacere este un mediu dinamic, aflat în permanență în continuă modificare și adaptare la factorii interni și externi. De aceea, persoana cea mai importantă dintr-o afacere, mai ales în momentul de debut, nu poate adopta o atitudine pasivă într-o astfel de situație.
Antreprenorul va trebui să fie în permanență conectat la afacerea sa, astfel încât să poată cunoaște problemele prezente, dar să poată anticipa și dificultățile viitoare cu care s-ar putea confrunta.
Antreprenorul este cel care va trasa procedurile de lucru, va stabili în detalii produsele sau serviciile pe care societatea le va oferi, astfel că tot el este cel așteptat să coordoneze activitatea fiecărui departament din cadrul societății.
Este esențial ca antreprenorul să-și poată forma o echipă adecvată, să poată trasa sarcini și să urmărească execuția acestora pe termen lung.
Nu în ultimul rând, răbdarea este o trăsătură esențială a oricărui antreprenor. Orientarea antreprenorului către acțiune nu diminuează importanța unei planificări serioase, pe termen lung, care își va arăta roadele nu de pe o zi pe alta, ci pe măsură ce clienții descoperă, apreciază și rămân fideli produselor sau serviciilor comercializate.
2. Inovația permanentă și identificarea de noi soluții
Mediul de afaceri este într-o continuă schimbare. Nici concurenții, dar nici clienții noștri nu vor rămâne într-o stare latentă, în care să își exprime aceleași nevoi sau dorințe pe termen lung. Lucrurile se schimbă, iar nevoile clienților de asemenea. Tocmai de aceea, firmele care sunt conștiente de importanța prospectării pieței sunt tot timpul cu un pas înainte.
Un antreprenor trebuie să își cunoască afacerea, însă și piața căreia se adresează. Trebuie să știe ce poate oferi și să anticipeze nevoile clienților săi, oferind cel puțin ceea ce și-a asumat.
Viziunea antreprenorului stabilește obiectivele la nivelul firmei și ghidează eforturile întregii echipe. O viziune clară și puternică a antreprenorului va permite acestuia să își înceapă și să își conducă afacerea.
3. Cunoașterea și asumarea riscurilor
Una dintre cele mai importante caracteristici ale antreprenorilor o reprezintă capacitatea sa de a identifica, analiza și controla riscurile care le afectează activitatea. O parte din literatura economică de specialitate a consacrat ideea că pentru a fi antreprenor, trebuie să ai o anumită înclinație către risc. Afirmația nu este întocmai corectă, dacă pornim de la ideea că oamenii preferă să cunoască și să anticipeze eventualele probleme sau riscuri care îi pot afecta.
Asumarea riscurilor nu înseamnă că vom prefera să ne desfășurăm activitatea în condiții incerte, în care nu știm ce se poate întâmpla. Asumarea riscurilor presupune identificarea lor, dar și analiza acestora, astfel încât să înțelegem și să eliminăm factorii care declanșează situațiile de incertitudine viitoare.
Notă: Acest articol face parte dintr-o campanie informativă derulată de avocatnet.ro pentru sprijinirea antreprenorilor care intenționează să lanseze sau să conducă o afacere. Toate materialele din serie pot fi citite aici.
Comentarii articol (0)