Noul mecanism de simplificare privind impozitul pe venit, CAS și CASS pentru persoanele fizice este inclus în OUG nr. 18/2018, act normativ apărut vineri în Monitorul Oficial.
Concret, avem de-a face cu un nou mecanism de declarare și plată a taxelor pentru contribuabilii care obțin venituri din activități independente, printre care se numără și persoanele fizice autorizate (PFA). Astfel, aceste persoane vor depune anual o singură declarație fiscală, care comasează practic cele șapte formulare fiscale folosite până acum de persoanele fizice.
Totuși, pentru veniturile din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuală, categorie distinctă de activitățile independente, a fost introdus un mecanism diferit. Concret, pentru CAS și CASS va fi folosit mecanismul de reținere la sursă, sistem ce se va aplica pentru contribuțiile aferente veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală, acolo unde se încadrează și drepturile de autor și drepturile conexe dreptului de autor, brevetele de invenție, desenele și modelele sau mărcile și indicațiile geografice.
Concret, se va reveni la procedura existentă anterior datei de 31 decembrie 2017, respectiv drepturile de proprietate intelectuală și asigurările sociale, în cazul în care se datorează, vor fi reținute, declarate și plătite de către plătitorul de venit.
În plus, potrivit documentului citat, noul sistem se va aplica și pentru CASS aferentă veniturilor din arendă și din asocierile cu altă persoană juridică.
Totodată, vor exista categorii de persoane ce vor fi exceptate de plata CASS pentru veniturile din drepturi de autor, cazul pensionarilor.
Astfel, prin aplicarea mecanismului de reținere la sursă pentru CAS și CASS, în cazul veniturilor din proprietate intelectuală, se va simplifica modul de stabilire a contribuțiilor.
Potrivit notei de fundamentare care a însoțit OUG nr. 18/2018 în forma sa de proiect, în cazul veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală, venitul net se va determina de plătitorii venitului prin scăderea din venitul brut a cheltuielilor stabilite prin aplicarea cotei forfetare de 40 % asupra venitului brut.
Impozitul se va calcula prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net și se va reține la sursă, de către plătitorii veniturilor la momentul plății acestora, impozitul fiind final.
De asemenea, contribuabilii vor putea opta pentru determinarea venitului net în sistem real, prin depunerea Declarației unice la organul fiscal competent până la data de 15 martie, inclusiv, a anului următor expirării perioadei de doi ani, începând cu anul 2019. Tocmai de aceea, nu trebuie făcută confuzia între drepturile de proprietate impozitate în sistem real cu cele plătite în baza unui contract.