De ce au rămas ceasurile electrocasnicelor în urmă
Aţi observat în ultimul timp că ceasurile electrocasnicelor au rămas în urmă? Nu vă grăbiţi să duceţi aparatele la reparat, îşi vor reveni singure, în câteva săptămâni.
Acest lucru s-a întâmplat pentru că a apărut o deviaţie de frecvenţă în reţeaua europeană a operatorilor de energie, ceea ce a dus, de la jumătatea lunii ianuarie şi până acum, la o întârziere de până la şapte minute a ceasurilor electrice care nu funcţionează pe bază de cuarţ.
Computerele şi telefoanele nu au fost afectate, întrucât acestea se actualizează automat cu ajutorul Internetului.
Totul a pornit de la o dispută energetică între Serbia şi Kosovo. Despre ce este vorba mai exact? Reţeaua electrică europeană alimentează gratuit, prin schimburi naturale, consumatorii de energie din Kosovo de la jumătatea lunii ianuarie până acum, lucru care a dus la scăderea frecvenţei curentului electric pe continent. Asociaţia operatorilor reţelelor din 25 de ţări europene cere intervenţia factorului politic pentru ca această situaţie, fără precedent pe continent la o asemenea amploare, să înceteze. O parte din curentul consumat gratis în Kosovo este posibil să fi venit şi din România, scrie Economica.net.
Diesel-urile vechi, în centrul orașelor doar contra cost
Comisarul european însărcinat cu Transporturile pledează în favoarea introducerii unor taxe rutiere urbane asupra vehiculelor diesel în Europa, în vederea evitării introducerii unor interdicţii de circulaţie, considerate ”frustrante”.
În contextul în care dezbaterea pe tema unor interdicţii de circulaţie continuă în Germania, o ţară care tocmai a făcut un pas către interzicerea circulaţiei unor maşini diesel mai vechi în oraş, Violeta Bulc a îndemnat Berlinul să ia măsuri, într-un interviu pentru cotidianul regional Mitteldeutsche Zeitung, potrivit News.ro.
Comisarul european aşteaptă să vadă ”cum va reacţiona Guvernul federal german la decizia Curţii administrative federale, care a stabilit că sunt posibile interdicţii de circulaţie” şi invită Germania ”să profite de dezbaterea actuală pentru a acţiona la nivel european şi a lua măsuri comune”.
Curtea administrativă federală de la Leipzig a confirmat la sfârşitul lui februarie două decizii ale justiţiei care permit oraşelor Stuttgart şi Düsseldorf să introducă interdicţii de circulaţie în vederea asanării aerului - o măsură foarte nepopulară.
Hidroelectrica, în competiție pentru cea mai profitabilă companie locală
De la vacă de muls pentru firme mici care revindeau scump, în interes personal, energia cumpărată la prețuri ieftine - motiv pentru care era pe pierdere semnificativă -, Hidroelectrica a ajuns una dintre cele mai rentabile companii locale.
Producătorul de energie Hidroelectrica a obţinut anul trecut un profit brut de 1,6 miliarde de lei, rezultatul fiind cel mai bun din istoria companiei, a declarat, miercuri, Bogdan Badea, directorul general al companiei, potrivit Agerpres.ro.
"Potrivit rezultatelor neauditate, estimăm un profit brut de 1,6 miliarde de lei, cel mai bun de până acum în istoria companiei. Rezultatul s-a datorat disponibilităţii hidroagregatelor şi controlului pe costuri. Producţia a fost de 14 TWh, faţă de 14,5 TWh prognozat. A fost un an sub media multianuală din punct de vedere hidrologic", a spus Badea.
Potrivit acestuia, pe primul semestru compania a realizat doar 32% din investiţiile bugetate, însă, în al doilea semestru, investiţiile au fost realizate la nivelul a peste 90% din cele bugetate, astfel că, per total, valoarea indicatorului a ajuns la 62% la nivelul întregului an. Cifra de afaceri a ajuns la 3,287 miliarde de lei, cu 3% sub cea estimată.
Comentarii articol (0)