Studenţi la IT plătiţi să înveţe
Chiar dacă acum sunt peste 100 de mii de angajaţi în industria IT, sectorul rămâne domeniul în care îţi găseşti imediat loc de muncă. Companiile vânează angajaţi încă din facultate. Peste 500 de posturi pentru studenţi sunt oferite în condiţii speciale la un târg de locuri de muncă de la Bucureşti. Firmele sunt dispuse să îi plătească în timpul şcolarizării, iar după câteva luni promit să îi angajeze cu contract.
Firmele din IT au în acest moment un deficit de personal de aproximativ 50.000 de oameni. Acesta ar fi şi motivul pentru care caută angajaţi în rândul studenţilor.
Cătălin este student în anul trei şi vrea să fie plătit pentru perioada de probă la o firmă care dezvoltă site-uri web. Ştie că specialiştii din domeniul lui sunt la mare căutare, aşa că îşi permite să facă el selecţia companiilor, în funcţie de salariul oferit şi de pachetul de beneficii cum ar fi asigurarea de sănătate, cursuri gratuite şi mediul de lucru. Tot mai multe societăţi IT amenajează spaţii de relaxare pentru angajaţi ca să le stimuleze creativitatea.
Locul în care au murit soții Ceușescu se transformă în mall. Cum arată acum unitatea militară
Într-un ironic joc al sorţii, unitatea militară în care şi-au găsit sfârşitul soţii Ceauşescu se transformă, la aproape 30 de ani de la execuţia din ziua de Crăciun, într-un mall, cel mai de seamă exponent al capitalismului de care fostul dictator a încercat din răsputeri să ne ferească. Noul centru comercial se va întinde pe 70.000 de metri pătraţi.
Ovidiu Cârstina, directorul Complexului Muzeal Curtea Domnească Târgovişte: „Ne aflăm în camera în care a avut loc procesul soţilor Ceauşescu. Aici au stat inculpaţii, iar vizavi Completul de Judecată. Ne aflăm în biroul comandantului unităţii militare. Pe acest pat a avut loc vizita medicală a lui Nicolae Ceauşescu. În aceste două paturi, soţii Elena şi Nicolae Ceauşescu şi-au petrecut ultimele trei nopţi din viaţă.”
Unitatea Militară 1378 s-a desfiinţat demult. Dar telefoanele cu disc, televizorul alb-negru decorat cu celebrul bibelou în formă de peşte, paturile din fier şi uniformele soldaţilor socialişti răscolesc încă amintirea Crăciunului din '89. În curtea din spatele clădirii e locul. Cum ieşi, la dreapta, se vede zidul găurit de gloanţele trase de plutonul de execuţie.
De ce nu vor băncile să dea dobânzi mai mari la depozite
Băncile nu se grăbesc să mărească dobânzile la depozite deşi Banca Naţională le-a dat suficiente motive să o facă. Cine-şi pune astăzi economiile într-un depozit bancar riscă să retragă mai puţini bani decât a depus, din cauza dobânzilor mici care abia depăşesc 1%, dar şi a comisioanelor bancare. Sunt însă, şanse, ca până la finalul anului bancherii să mai adauge ceva peste dobânzile actuale.
Economiile românilor au ajuns la 108 miliarde de lei.
Oamenii au pus deoparte mai mulţi bani chiar dacă bancherii nu se grăbesc să urce bonusurile pentru depozite, deşi ar fi avut motive. Banca Naţională a mărit de două ori dobânda-cheie anul acesta. Faţă de ea, dobânda medie la depozitele bancare este la jumătate.
Irina Chiţu, analist portal de credite: La un depozit de 1.000 de lei la orice bancă din România, poţi să câştigi maximum 25 de lei, dar poţi să şi pierzi 90 de lei maxim. În momentul în care ne facem un depozit, trebuie să ne deschidem şi un cont curent şi atunci comisioanele de cont curent, de administrare cont curent, de retragere numerar la scadenţa depozitului mănâncă din depozitul acela mic din dobândă.
Comentarii articol (0)