Acest lucru presupune o creștere de 80,4% față de aceeași perioadă a anului precedent, declară oficialitățile. Cea mai mare creștere înregistrată a fost în sectorul agriculturii, în silvicultură și pescuit. Însă creșteri importante s-au înregistrat și în domeniul financiar (au fost înregistrate până la 133 firme noi de asigurări, conform statisticilor).
Ce determină această creștere fulminantă a numărului de societăți comerciale?
Ei bine, simplificarea pașilor necesari pentru procesul de înființare firme este pincipalul factor ce a dus la această creștere. Iar un alt factor determinant este eliminarea taxelor de înscriere a unei firme. Conform Legii nr.31/1990 și datorită eliminării taxelor pentru înființarea unei firme, o societate comercială se poate înființa în doar 3 zile.
Pașii urmați pentru înființarea unei firme:
- Alegerea și rezervarea numelui pentru societatea comercială. Alegeți cel puțin trei variante de nume și prezentați-va la ONRC pentru înregistrare. De la începutul anului 2018 acest procedeu este gratuit. ONRC nu mai percepe nicio taxă pentru înregistrarea numelui. Atenție, acest proces se poate realiza și online, dacă dețineți un certificat digital, prin intermediul portalului de servicii electronic al ONRC.
- Stabiliea obiectului principal de activitate conform CAEN.
- Depunerea capitalului social la bancă – minim 200 lei. Această sumă reprezintă singura cheltuială semnificativă cu înregistrarea unei societăți în 2018.
- Stabilirea sediului social. Va trebui să arătați că dețineți un spațiu în care vă veți desfășura activitatea. Acesta poate fi proprietare personală sau poate fi un spațiu închiriat / un spațiu asupra căruia aveți un contract de comodat.
- Redactarea actului constitutiv și a declarației pe propria răspundere care să ateste că îndepliniți condițiile necesare pentru a vă putea înființa fima. Aceste documente trebuie redactate în prezența unui notar, astfel putând să vă coste o sumă modică de 50 – 100 lei, în funcție de notarul ales.
Cu alte cuvinte, pentru a înregistra o societate comercială în 2018, aveți nevoie de suma de 250 – 300 lei. Iar timpul necesar pentru realizarea tuturor acestor pași nu depășește 3 zile.
Ce nu știai despre înființarea unei firme în 2018?
Odată cu eliminarea taxelor de înființare a societăților, Guvernul a lansat o serie întreagă de modificări care au legătură cu înființarea și administrarea unei firme.
Introducerea plății defalcate a TVA-ului
Firmele plătitoare de TVA pot alege opțional plata defalcată a TVA-ului, beneficiind de o reducere de 5% a cuantumului impozitului pe profit. TVA Split înseamnă că taxa va fi plătită în 2 conturi separate: TVA se plătește separat într-un cont TVA specific, iar baza facturii se plătește separat, în alt cont. La aceste norme însă nu sunt obligate toate fimele. Aflați condițiile speciale care impun Split TVA și descoperiți dacă firma dumneavoastră se încadrează în aceste condiții, discutând cu un specialist.
Noile impozite și contribuții sociale
Noile taxe pentru salariile angajaților sunt, de la 1 ianuarie 2018, următoarele:
- Din partea angajatorului – contribuția asiguratorie de 2.25% pentru calitatea de angajator
- Din partea angajatului – Constribuția CAS (25% contribuțiile la asigurările sociale), 10% CASS – sănătate, 10% din salariul brut impozitul pe venit.
Noul salariu minim
Salariul minim crește, ca urmare a mutării contribuțiilor de la angajator la angajat, ajungând în formă finală la următoarele cote:
- 1900 lei în formă brută (de la 1 ianuarie 2018)
- între 1162 lei și 1210 lei în formă netă, în funcție de persoanele aflate în întreținerea angajatului.
Acestea sunt principalele modificări ce au ajutat România să suporte o creștere de peste 80% în ceea ce privește procesul de înregistrare societăți noi. Dacă doriți și dumneavoastră să vă înregistrați o societate comercială, apelați la specialiști și vă veți putea începe activitatea în doar câteva zile, cu cheltuieli minime și cu mult mai puține bătăi de cap din punct de vedere legal / administrativ.