Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, ce a fost adoptat recent în Senat, prevede noi obligații pentru administratorii asociațiilor de proprietari în cazul solicitărilor făcute de organele de control. Pentru a se putea aplica, proiectul de act normativ are nevoie și de votul deputaților, de promulgare prin decret prezidențial și de publicarea în Monitorul Oficial.
Concret, propunerea legislativă prevede că, în cazul în care nu prezintă documentele solicitate de către inspectorii autorităților statului, administratorii asociațiilor de proprietari pot primi amenzi contravenționale cuprinse între 500 și 3.000 de lei. Inspectorii ce vin în control, de cele mai multe ori în urma unor sesizări, sunt angajați ai compartimentelor pentru sprijinirea și îndrumarea asociațiilor de proprietari din cadrul primăriilor.
Această propunere de sancționare a administratorilor în cazul neprezentării actelor solicitate apare în contextul în care legislația actuală nu obligă asociațiile de proprietari să prezinte la control documentele solicitate, neexistând o prevedere expresă care să permită sancționarea administratorului pentru această faptă.
Potrivit statisticilor, în România există nu mai puțin de 130.000 de asociații de proprietari, iar în ultimii ani au apărut multe situații în care administratorii asociațiilor de proprietari au comis abuzuri, falsuri în acte, furturi sau diverse fraude. O parte dintre administratorii acuzați de faptele menționate anterior au fost condamnați penal, lăsând asociația cu datorii pe care trebuie să le acopere din banii proprietarilor din cadrul acesteia.
Interesant e faptul că, în această săptămână, a primit votul final și noua lege a asociațiilor, ce va aduce modificări importante aspectelor legate, printre altele, de administrarea locuințelor și modalitatea de organizare a asociațiilor de proprietari. Astfel, după intrarea în vigoare a noii legi a asociațiilor, proiectul prezentat nu ar mai produce efecte asupra regulilor pe care trebuie să le respecte administratorii de bloc.
Atenţie! Prevederile proiectului legislativ NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de ambele Camere ale Parlamentului, promulgat prin decret prezidenţial şi publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (19)