Obligația firmelor înființate în baza Legii nr. 31/1990 privind societățile comerciale, indiferent de natura capitalului social, precum și a altor organizații care dețin bunuri ori valori cu orice titlu de a asigura paza acestora este inclusă în Legea nr. 333/2003 și detaliată apoi în Hotărârea Guvernului nr. 301/2012.
Înainte de a lua măsurile de pază a bunurilor și de securitate a persoanelor fizice care au contact cu activitatea firmei, legislația de mai sus impune efectuarea unei analize de risc la securitatea fizică, în lipsa căreia firmele pot fi amendate cu mii de lei.
De când redacția noastră a început să prezinte, sub diverse aspecte, subiectul analizei de risc la securitate fizică, mai mulți cititori s-au întrebat cu privire la perioada de valabilitate a unei astfel de analize.
Notă: Realizarea acestei analize este obligatorie, la acest moment, doar pentru societățile înființate începând cu 12 iunie 2012, cele care trebuie să aibă documentul chiar de la momentul începerii activității, în contextul în care cele înființate anterior termenului amintit au primit anul trecut un nou răgaz din partea autorităților -- ele trebuie să aibă analiza până la 1 iulie 2018.
Am căutat în legislație și am aflat că, într-adevăr, necesitatea de a face analiza de risc din nou există în legislația noastră. E prevăzută însă de un alt act normativ decât cele pe care le-am amintit mai sus.
În continuarea articolului puteți afla despre:
- când se revizuiește analiza, ca regulă generală și de ce ar putea fi refăcută mai repede decât prevede legea;
- ce schimbări în interiorul firmei atrag necesitatea revizuirii acestei analize.
Reglementarea o găsim în Instrucțiunea Ministerului Afacerilor Interne (MAI) nr. 9/2013 privind efectuarea analizelor de risc la securitatea fizică a unităților ce fac obiectul Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor.
În ordinul sus-menționat scrie că analiza de risc se efectuează înaintea instituirii măsurilor de securitate, dar se și revizuiește periodic. Mai exact, cel puțin o dată la 3 ani, "pentru corelarea cu dinamica parametrilor interni și externi care generează și/sau modifică riscurile la securitatea fizică a unității", după cum scrie în instrucțiunile MAI.
Totuși, analiza trebuie refăcută mai repede în situații speciale, conform instrucțiunii. Concret, în cel mult 60 de zile de la producerea unui incident de securitate la unitatea respectivă (un furt, de pildă) sau în cel mult 30 de zile de la modificarea caracteristicilor arhitecturale, funcționale sau a obiectului de activitate al unității.
Așadar, nu doar schimbarea sediului firmei ar aduce obligația de a face o analiză de risc (aici este firesc să fie necesară o altă analiză), ci și eventuale modificări ale compartimentării sediului actual, pentru care există deja analiză, sau schimbarea ferestrelor, să zicem, precum și schimbarea obiectului de activitate al unității.