Florin Cîțu: Rata inflației ar putea ajunge la 12%, la finalul anului
Românii au cheltuit prea mult anul trecut, cu speranţa că le vor creşte substanţial veniturile, dar rezultatul a fost doar o creştere economică bazată pe consum, care a sfârşit într-o rată a inflaţiei prea mare. Dovadă stă puterea de cumpărare din luna ianuarie, cea mică din ultimii ani. Iar până în decembrie există riscul ca inflaţia să explodeze la 12%, potrivit previziunilor făcute de deputatul liberal Florin Cîţu.
„O explică şi Comisia Europeană, şi Banca Naţională şi INS. Din această crestere economică de 7%, 6,6 din acel 7 reprezintă consum şi 1,8 aproape îl reprezintă investiţii. Astea sunt cifrele pe care le dă INS. De ce a crescut consumul? Aici putem să discutăm mai mult. Din primele cifre, consumul a crescut, şi de aceea va fi greu să vedem acelaşi lucru în viitor, pe baza unor promisiuni. Oamenii au consumat crezând mesajul că veniturile vor creşte. Chiar în aceste zile lucrez la o analiză asupra economiei şi vă pot spune una dintre concluzii. E adevărat că în prima parte a lui 2017 puterea de cumpărare a crescut, dar se vede foarte bine cum, în timpul anului, puterea de cumpărare începe să scadă. Şi ajungem în ianuarie 2018 cu o putere de cumpărare cea mai mică la nivelul ultimilor 3-4 ani. Dacă această dinamică continuă, la sfârşitul anului o să vorbim de o rată a inflaţiei de 12%, ceea ce ar fi catastrofal”, a spus Florin Cîţu, deputat PNL.
Cum să trăiești decent dintr-o afacere mică
Cât de greu este să faci afaceri în România, în condițiile în care peste 80 000 de firme s-au închis anul trecut? Practic, la fiecare zece firme deschise, șase s-au radiat. Ce soluții au găsit antreprenorii pentru a merge mai departe? Cum o treime dintre companiile românești sunt deținute de persoane sub 40 de ani, vă aducem în prim-plan trei povești ale unor tineri oameni de afaceri care nu vor să plece din țară și care vor să trăiască decent dintr-o afacere mică. Și care reușesc.
Prima afacere, primele probleme
„Aici în partea dreaptă este depozit. Este un depozit micuț. Aici sunt borcănelele de nuci verzi, aici sunt borcănelele cu gemul de prune, dulceața de ardei iute și diferite materii prime, dacă mai avem nevoie. Acum o să intrăm în spațiul de producție..... Aici e camera de producție” - Mihai conduce reporterul prin universul afacerii sale. E o casă recent construită, încă nefinisată, undeva la țară...Intrăm.
Precizările Metrorex privind metroul către Otopeni, după criticile aduse de Comisia Europeană
Metrorex face precizări după ce presa a relatat că de la Comisia Europeană vin critici cu privire la Magistrala 6 de metrou, care va lega capitala de aeroprtul Otopeni.
Experţii europeni nu înţeleg de ce punctul de plecare pentru magistrala de metrou nu este Piaţa Victoriei, iar metroul ocoleşte pe la Piaţa Presei. De asemenea, Comisia Europeană consideră că a fost subestimată valoarea proiectului şi supraestimat numărul de călători care vor circula pe noua magistrală.
Metrorex arată că va fi nevoie de o investiţie de 1,3 miliarde de euro pentru a construi linia de metrou spre aeroport, care va avea o lungime de 14 km şi 12 staţii. Autorităţile estimează că 100 de mii de călători ar urma să circule pe această magistrală.
Comentarii articol (0)